skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Fredelig AP-landsmøte

Etter at den måneder lange striden om det ledige nestledervervet i er avklart, tegner helgens Ap-landsmøte til å bli fredelig. Det er den påtroppende partileder Jens Stoltenberg lettet over.

Publisert 08.11.2002 11:54.
Av politisk kommentator Magnus Takvam

Jens Soltenberg velges søndag til leder i Arbeiderpartiet, etter ti år som nestleder. Alvorlig. (Foto: Scanpix/Morten Holm)
Med den deprimerende oppslutning som Arbeiderpartiet har på meningsmålingene, ville en opprivende personstrid dradd partiet enda lenger ned. Nå har valgkomiteens leder Gerd Liv Valla greid å få til en enstemmig innstilling der tidligere AUF-leder Anniken Huitfeldt etter alt å dømme blir valgt.

Med tanke på alle de nyhetsoppslag som har preget mediene om nestlederstriden de siste månedene, håper partiet nå at det igjen blir mulig å sette de politiske sakene på dagsorden.
Det avgjørende med denne personkabalen er at venstresiden i partiet med Trond Giske i spissen er med på den. Det har vært en forutsetning for en samlende løsning.

Jaglands avskjed

Det de fleste er mest spent på i formiddag er den avtroppende partileder Thorbjørn Jaglands avskjedstale. Jagland har de siste ukene skrevet artikler og gitt intervjuer som er uforsonlige i forhold til den politiske kultur, både i eget parti og i den generelle politiske debatten.

De fleste regner likevel med at Jagland i sin tale vil markere seg fra sin sterkeste side som politiker, nemlig som en ideologisk politisk leder med overordnede analyser av samfunnsutviklingen, både i Norge og internasjonalt.

Ingen store saker

Landsmøtet har ingen store konflikttemaer denne gang,slik som Statoil-saken og sykehusreformen, som jo splittet partiets forrige landsmøte.

Det mest interessante vil dreie seg om forholdet til LO der de to er enige om å fortsette samarbeidet som to selvstendige organisasjoner.

Dermed går LO-lederen ut av partiets landsstyre og markerer et historisk skille. Siden 1899 har det vært en tradisjon at fagbevegelsens øverste leder også sitter i partiets ledelse.

(NRK)

Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no