skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Én nestleder i Ap

Stadig flere i Arbeiderpartiet gir nå uttrykk for at det kan være gunstig å gå tilbake til ordningen med bare én nestleder i partiet. Den viktigste grunnen er å unngå en opprivende strid om ny nestleder.

Publisert 05.11.2002 09:30.
Av politisk kommentator Magnus Takvam
NRKs politiske kommentator Magnus Takvam.


Da kan det være like greit å nøye seg med trioen Stoltenberg, Solberg og Kolberg i den øverste partitoppen. Valgkomiteen har likevel som mål å finne en ny samlende kvinnelig nestlederkandidat.

Ordningen med to nestledere ble innført på partiets landsmøte i 1989. Bakgrunnen for å endre spillereglene underveis den gang var at partiledelsen risikerte nederlag i valget av ny nestleder. Venstresidens kandidat Thorbjørn Berntsen kunne slå ut Gro Harlem Brundtlands foretrukne Gunnar Berge. Dermed ble løsningen som så ofte før i Arbeiderpartiet, et pragmatisk grep som ga noe til begge fløyer.
Ordningen med to nestledere i Ap stammer fra 1989, da Thorbjørn Berntsen utfordret Gunnar Berge.


Tilbake til èn nestleder?

Motivet for å gå tilbake til den opprinnelige ordning med en nestleder er ulike for de forskjellige fylkeslag som nå tar til orde for det. En del mener dette er den gunstigste modellen uansett. Den gir en mer tydelig styringsmodell der partiets sentralstyre igjen blir det viktigste organet i ledelsen.

Etter at toppledelsen ble utvidet, mener mange dette arbeidsutvalget på toppen har tilranet seg for mye makt. Når det ikke er blitt foreslått å gå tilbake til en nestleder tidligere, er det fordi det ville bli umulig å fjerne nestlederne på 90-tallet, Hill-Marta Solberg og Jens Stoltenberg, fra deres posisjoner.
Hill-Marta Solberg kan bli eneste mestleder i Ap.


Når Jens nå rykker opp, er muligheten der for første gang, mener en del i partiet.

Unngå strid

Den viktigste grunnen er likevel at utsiktene til en opprivende strid og kampvotering om det ledige nestledervervet på landsmøtet ville gjøre en gjenninnføring av modellen med en nestleder politisk bekvem. Når Østfold Arbeiderparti idag signaliserer at de vil fremme et forslag på landsmøtet denne helgen, betyr det at valgkomiteèn må avvente utfallet av dette, før Gerd Liv Valla legger fram sin innstilling for landsmøtet.

Det ville være meget pinlig å først presentere en nestlederkandidat fra valgkomiteen, som så i neste omgang bleuaktuell hvis landsmøtet bare vil beholde en.

Samlende kvinne?

Valgkomiteen har lenge arbeidet for å finne èn ny kvinnelig nestlederkandidat som kan samle de fleste miljøer i partiet. Jeg tror komiteen fremdeles har det som mål, men den vil altså vente med å presentere vedkommende til landsmøtet har bestemt seg for om det vil ha en eller to.

Har komiteen greid å finne en slik samlende person, vil det bli kjent i de ulike delegasjonene,og argumentet for å velge bare en nestleder vil falle bort for mange. I tillegg vil det ha stor betydning hva den kommende partileder Jens Stoltenberg mener om dette spørsmålet.
Folkets Hus i Oslo er åsted for Arbeiderpartiets landsmøte.


Til nå har han vært skeptisk til et slikt forslag. Det er dermed for tidlig noen få dager før delegatene samles i Folkets Hus, å slå fast utfallet av nestlederstriden i Arbeiderpartiet.

Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no