Frp-velgeren:
- De opplever at høye priser på kjøtt i Norge er et problem.
- Når det gjelder matvaner, utmerker de seg ikke spesielt i forhold til hva de liker å spise. Med andre ord spiser de eller liker de det samme som folk flest. Derimot ser vi at det er visse produkter mange av dem ikke spiser, som for eksempel squash, aubergine, avokado, balsamicoeddik og oster som parmesan, feta og mozarella.
- De er mindre åpne for utenlandsk mat enn andre, for eksempel indisk mat.
- De er mer glad i kraftig og mettende mat enn gjennomsnittsbefolkningen.
- De er ikke villig til å betale ekstra for økologisk merkede kjøttvarer.
- En betydelig lavere andel enn i befolkningen generelt skaffer seg kunnskaper / tips om matlaging ved bruk av brosjyrer fra Opplysningskontoret for kjøtt og fra Tine.
RV-velgeren:
- Mange i målgruppen mener at det benyttes tilsetningsstoffer (E-nummer) i matvarene for at produsentene skal kunne ha lavere krav til hygiene i produksjonen.
- Mange drikker helmelk daglig.
- De spiser aldri følgende produkter: saus laget av blokk eller pulver fra pose, ferdiglaget dessertsaus, potetmos laget av pulver, kaker kjøpt i butikk.
- De liker godt utenlandsk mat.
- De mener at fisk passer spesielt bra til matretter fra fjerne land.
- De ser aldri på matprogrammer på TV. De leser heller ikke matspalter i magasiner og ukeblader.
- De spiser aldri måltider ute for å slippe å lage mat selv.
SP-velgeren:
- Svært viktig at landbruksproduktene er produsert i Norge og de er villige til å betale mer for å få norske matvarer. De er uenige i at frykten for salmonella i hvitt kjøtt fra utlandet er overdrevet.
- Målgruppen utmerker seg ved at de spiser tradisjonell norsk mat basert på norske råvarer og i svært liten grad utenlandsk mat. De spiser poteter og hjemmelaget syltetøy daglig, mens mer eksotisk mat som kebab, nudler,
squash, asparges, aubergine, avocado og ruccula spises i mindre grad enn gjennomsnittet.
- Frokost og lunsj inntas hver dag hjemme langt oftere enn hos gjennomsnittet.
- Spiser aldri take away eller mat levert hjemme.
- Tror ikke at genmodifisering eller veksthormoner brukes her til lands.
SV-velgeren:
- Det mest typiske for målgruppen når det gjelder matvaner, er at de liker utenlandsk mat.
- De kan også tenke seg å lage mange utenlandske retter hjemme dersom de har oppskrift – for eksempel marokkansk mat, spansk mat, gresk mat og retter fra Midt-Østen, indisk mat og mat fra Thailand, Indonesia og landene omkring.
- De erstatter regelmessig smør/margarin med matolje til steking.
- De vil helst ikke spise for mye pølser
Venstre-velgeren:
- Det mest typiske for målgruppen når det gjelder matvaner, er at de liker utenlandsk mat.
- De kan også tenke seg å lage mange utenlandske retter hjemme dersom de har oppskrift – for eksempel franske retter, japansk mat (for eksempel sushi etc), østeurpeisk mat (gulasj etc.) , kinesisk mat og marokkansk mat (couscous etc.).
- De mener ellers at sunn mat kan være saftig og god.
Ap-velgeren:
- Det mest typiske for målgruppen er at de drikker kaffe hver dag. De drikker aldri energidrikker med koffein (Battery og lignende) eller milkshake.
- De oppgir at de daglig spiser brød kjøpt i butikk/bakeri, og mange spiser fersk frukt hver dag.
- De svarer i betydelig større grad enn folk generelt at de ikke har droppet frokost og lunsj en eneste gang i løpet av de siste syv dagene. De spiser aldri frokost utenfor hjemmet. Videre oppgir de også i større grad enn andre at de ofte spiser måltider til faste tider.
- Mange oppgir at de aldri spiser i bilen mens de kjører, og at de aldri spiser mat kjøpt på bensinstasjon.
- En betydelig større andel enn i befolkningen generelt sier at de aldri spiser pølser av hvitt kjøtt (kylling/kalkun).
- Mange bestemmer hva de skal ha til middag dagen i forveien.
KrF-velgeren:
- Det mest typiske for målgruppen er at de nyter lite alkohol om noe i det hele tatt, spesielt gjelder dette sprit.
- De spiser gjerne tidlig middag i helgene.
- De spiser oftere tradisjonell mat, som rømmegrøt, enn befolkningen totalt. Det samme gjelder bløtekaker, hermetiske grønnsaker og bakverk/kaker.
- De dropper aldri frokost eller lunsj, og spiser kokt egg 1-2 ganger i uken og gulost hver dag.
- De spiser ikke mat fra Frankrike, Thailand og Spania, eller pizza.
Høyrevelgeren:
- Denne gruppen drikker rødvin 2-3 ganger i uken, og kan spise et gourmet-måltid av og til.
- De spiser ikke vegetarmat, og drikker ikke sjokoladepulver eller melk fra lokale gårder.
- De spiser gjerne gravlaks og asparges.
- De kan tenke seg å lage franske og italienske retter hjemme.
- Det spiller ingen rolle om landsbruksproduktene er produsert i rimelig nærhet til der man bor. De er ikke enige i at de foretrekker produkter de allerede kjenner.
- De erstatter smør/margarin med matolje regelmessig.
- De oppfatter svinekjøtt som magert kjøtt.
- De er ikke enige i at dypfryst mat er billig mat.
- De kan ofte spise søndagsmiddag kl. 16-17.