skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Toppbanner 2_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset > Prinsessebryllupet Sist oppdatert 11:17
Ansvarlige for bryllupssidene:
Tor Berre og Erik Bolstad
Telefon:
23 04 26 43 (Oslo)
73 88 12 00 (Tyholt)
Les gjerne gjennom
før du sender inn spørsmål!

 

Domen klar for bryllup

Nidarosdomen er nå klar for prinsessebryllup. I fire måneder har kirka sett ut som en byggeplass innvendig, men nå er oppussingen og rengjøringen før bryllupet ferdig.

Publisert 08.05.2002 10:19. Oppdatert 08.05.2002 12:32.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Da det ble kjent at prinsesse Märtha Louise og Ari Behn skulle gifte seg i Trondheim, gjorde Nidaros domkirkes restaureringsarbeider om på de opprinnelige planene sine.

Satte opp tempoet

Taket i koret er kalket hvitt, og rommet ser dermed lysere ut.
Etter planen skulle koret i kirka rengjøres og pusses opp over lang tid. Men bryllupet førte til at tempoet ble satt opp for å bli ferdige med det innvendige arbeidet i tide.

Nå er arbeidet ferdig, og koret i kirka har fått et helt nytt preg.

- Rommet er blitt mye lysere. Det henger sammen med at vi har kalket taket hvitt, og at kleberstein og marmor er renset, sier direktør Øyvind Lunde i Nidaros domkirkes restaureringsarbeider.

Lenge siden sist

Siden januar har Nidarosdomen sett ut som en byggeplass. Nå er jobben gjort.
Det trengtes absolutt rengjøring. Siste gangen velvingene i taket ble tatt var i 1906 i forbindelse med kroningen av Kong Haakon og Dronning Maud.

Jobben som er gjort er omfattende. 14 ansatte i domkirkens restaureringsarbeider har vært med på jobben. I tillegg har folk fra innleide firma vært i sving.

Først ble det reist stillaser inne i kirka. Deretter ble sprekker og slitasjeskader i taket reparert. Så startet kalkingen av taket, og rengjøringen av søyler og vegger. Kirka har også fått nytt og moderne elektrisk anlegg.

Gjorde jobben selv

14 personer fra domkirkens restaureringsarbeider har vært med på rengjøringen.
Det var aldri noe alternativ å leie inn et rengjøringsbyrå til å stå for ”nedvasken” av Nidarosdomen. Den ble gjort av restaureringsarbeidenes egne folk.

Det er brukt lite vann i vaskeprosessen, og steinblokkene er rengjort med ulike typer svamp. Teknikken har de ansatte i domkirkens restaureringsarbeider utviklet selv, etter å ha innhentet råd fra museer og lignende.

Kostet 2,7 millioner

Arbeidene før bryllupet har kostet drøyt 2,7 millioner kroner.
Siden januar har Nidarosdomen sett ut som en byggeplass innvendig. Arbeidene har kostet vel 2,7 millioner kroner. Disse pengene var en ekstrabevilgning fra staten i forbindelse med prinsessebryllupet.

Selv om arbeidene i forkant av prinsessebryllupet er avsluttet, gjenstår det mye før Nidarosdomen er ferdig restaurert. Etter bryllupet starter arbeidet opp igjen, og da starter de utvendig. Restaureringen skal være avsluttet til kroningsjubileet i 2006.

Siste saker:

 
Vær med på hele Norges gratulasjon til Märtha og Ari
10 SISTE KONGEHUSET
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no