skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Toppbanner 2_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset > Prinsessebryllupet Sist oppdatert 11:17
Ansvarlige for bryllupssidene:
Tor Berre og Erik Bolstad
Telefon:
23 04 26 43 (Oslo)
73 88 12 00 (Tyholt)
Les gjerne gjennom
før du sender inn spørsmål!

 

Riksregaliene

Riksregalier er en felles betegnelse for kongemaktens verdighetstegn. De norske Riksregaliene oppbevares i Nidarosdomen i Trondheim og stilles ut i kirkens Nordre Vestfrontkapell.

Publisert 15.05.2002 15:20. Oppdatert 15.05.2002 21:46.
Se Kronregaliene (bildegalleri)
Se bildene fra kroningen i 1906 her
Se bildene fra signingen i 1958 her
Riksregaliene består av kongekrone, dronningkrone og arvefyrstekrone (kronprinskrone).Videre et salvingshorn, et rikssverd, to septre og to riksepler. Den eneste av gjenstandene som er laget i Norge, er arvefyrstekronen.

Fra 1818

Den første kongekroningen i Norden fant sted i Norge i 1163, i Bergen. I forbindelse med denne kroningen måtte kongen love at hans egen krone, og alle etterfølgeres, skulle ofres til Kristkirken i Nidaros, til evig ære for Gud og den hellige Olav. Etter grunnloven av 1814 skulle kongen krones i Nidaros Domkirke. Norge manglet regalier, men kong Karl III Johan tok saken i egne hender og laget for egne midler kongekronen. Han ble kronet i Nidarosdomen i 1818 og bragte da med seg kronen, i tillegg til andre regalier, som han hadde bestilt i Stockholm for dette formål. Dronningkronen, samt dronningens rikseple og septer, ble utført i Stockholm i 1830.

Til Nidarosdomen

Riksregaliene ble overflyttet fra Norges Bank til Nidarosdomen i 1988, og på den måten markeres Domkirkens stilling som Norges kroningskirke. Kong Olav og resten av kongefamilien var til stede når utstillingen i kirkens Nordre Vestfrontkapell ble offisielt åpnet.
Da Kong Harald og dronning Sonja ble signet i Nidarosdomen 23. juni 1991, var kongekronen og dronningkronen plassert på hver sin side av høyalteret.

Regaliekommisjonen som består av Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Biskopen i Nidaros og Skattefogden i Sør-Trøndelag, har ansvar for tilsynet av kronregaliene.

Kongekronen

Kongekronen
Kongekronen er utført i gedigent gull av den svenske gullsmeden Olof Wihlborg i 1818. Kronen som veier 1,5 kilo, består av ametyster, krysopraser, en topas, en åttekantet alexandritt og perler. Midt foran er det en stor oval grønn turmalin som skal ha vært en gave til kongen fra den brasilianske konsulen i Stockholm. Fire av gullbøylene er flate og formet som eikeblader, mens de resterede fire gullbøylene ser ut som laurbærblader. Den purpur-røde fløyelspullen er dekorert med små kroner og 50 perler. På toppen er det en globe i blå emalje med gullstjerner. Øverst et kors av seks ametyster.

Kongens rikseple

Kongens rikseple
Rikseplet symboliserer jordkloden og stammer fra hellensk tid. Korset på toppen symboliserer Kristi overherredømme. Den norske kongens rikseple er laget i Stockholm i 1818 og består av forgylt sølv. Globen er delt i to av et rosedekorert bånd i gull. Øverste halvdel er delt av et tilsvarende bånd. På toppen står et rikseple i miniatyr med et siselert latinsk kors.



Kongens septer

Kongens septer
Septeret - en utsmykket stav - symboliserer kongens verdslige makt. Den norske kongens septer er laget av gullsmed Erik Adolf Zethelius i 1818. Det 75 cm lange septeret er utført i forgylt sølv og dekorert med små roser som på rikseplet. Ornamentikken i toppstykket består av eikeløv og laurbærblader.

Rikssverd

Rikssverd
Rikssverdet skal ha blitt båret av Kong Carl John under slaget ved Leipzig i 1813. Det sies at kongen fikk sverdet i gave av Napoleon da han var fransk marskalk og fyrste av det lille italienske fyrstedømmet Ponte Corvo. Det er bare klingen som kan ha tilhørt dette sverdet, og denne må ha blitt forandret da det skulle bli norsk rikssverd. Klingen er dekorert med motiver fra unionen: Det norske Riksvåpen og Sveriges "Tre Kronor". Grepet er fra samme tid som de øvrige regaliene, og knappen på toppen er formet som en eikenøtt. Sverdhylsteret (balgen) er dekorert med siselert eikeløv og innlagt perlemor. Sverdet er 110 cm langt og veier 1,3 kilo.

Salvingshorn

Salvingshorn
Salvingen stammer fra Midt-Østen. Kristi salving var en kongeinnvielse. Historisk ble den som skulle krones, smurt med innviet olje i tinning, panne, bryst og håndledd. Denne seremonien under en kroning ble sett på som den viktigste, fordi monarken da fikk Den Hellige Ånds kraft til å bære byrdene som konge. Det norske salvingshornet er laget i Stockholm i 1818 og er i forgylt sølv. Det er i empirestil med enkel formgivning og raffinert sparsom dekor. Hornets lokk har håndtak formet som en eikenøtt, mens en liten kongekrone pryder spissen.

Dronningkronen

Dronningkronen
Dronningkronen er som kongekronen en bøylekrone, og den er laget av gullsmed Erik Lundberg i Stockholm. Den er utført i sølv med en kraftig forgylling. Fatningene er i gull. Bøylene har et eikeblad nederst, og hver av dem har syv stener. I kroneringens øverste kant ligger det et perlebånd med 153 perler. Den purpur-røde fløyelspullen er formet som åtte blad med perlebroderte "nerver" med i alt 1578 meget små perler. Globen på toppen er blåemaljert. Korset på toppen består av ti perler.

Dronningens rikseple

Dronningens rikseple
Dronningens rikseple er av forgylt sølv og laget av Erik Lundberg i Stockholm i 1830. Det er litt høyere enn kongens rikseple. Et bånd - dekorert med ametyster - deler eplet i to, og et tilsvarende bånd deler den øvre halvdelen i to. Et miniatyreple i blå emalje står på toppen. Det deles av et bånd med 30 små perler, og korset øverst dannes av åtte små perler. På kontinentet var rikseplet bare herskerens maktsymbol. I 1568 innførte den svenske kong Erik XIV en egen tradisjon, som også ble fulgt i Norge. Da kongens hustru, Karin Månsdatter, fikk regalier, ble hun også utstyrt med et rikseple.

Dronningens septer

Dronningens septer
Dronningens septer er mer dekorert enn kongens og har ametyster ved håndtak og i toppstykket. Septeret er i forgylt sølv og er trolig laget samtidig med de øvrige av dronningens regalier.





Arvefyrstkronen

Arvefyrstkronen
Arvefyrstkronen er den eneste av Riksregaliene som er laget i Norge. Kronen er laget av gullsmed Herman Colbjørnsen Øyset i Christiania (Oslo) i 1846, men er tegnet av Johannes Flintoe. Kronen er åpen og består av åtte takker som er smykket med gule topaser, grønne oliviner, fiolette ametyster og små perler. Alle takkene har en stor norsk perle ytterst. Gullarbeidet på panneringen, takkene og ornamentene mellom takkene består av bladverk utført av presset gull. Kronen er aldri blitt brukt.

(Kilder: Kongehuset.no og "Kroner og regalier" - Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeiders Forlag). Bilder: NRK.

LENKER
Siste saker:
Siste saker:

 
Vær med på hele Norges gratulasjon til Märtha og Ari
10 SISTE KONGEHUSET
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no