skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Toppbanner 2_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset > Prinsessebryllupet Sist oppdatert 11:17
Ansvarlige for bryllupssidene:
Tor Berre og Erik Bolstad
Telefon:
23 04 26 43 (Oslo)
73 88 12 00 (Tyholt)
Les gjerne gjennom
før du sender inn spørsmål!

 

Kirkesølvet pusses

Kirkesølvet og en rekke andre gjenstander fra Nidarosdomen blir for tida pusset og restaurert. Arbeidene skal være gjort før prinsessebryllupet i mai.

Publisert 02.05.2002 10:22.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Det er konservatorene ved Trøndelag folkemuseum som har fått jobben med å fikse opp en rekke gjenstander fra kirka der prinsessen skal gifte seg. Så langt har de brukt nær 500 arbeidstimer på jobben.

11 stoler er reparert

Lysestakene fra Høyalteret er noen av gjenstandene som er fikset opp til bryllupet.
Stolene som prinsessen og Ari Behn skal sitte på under vielsen har vært til reparasjon ved museet. Det har også ”bispestolen” som skal brukes av biskop Finn Wagle, og åtte andre stoler av ulik årgang.

- 160 timer har gått med bare til stolene. Fem av dem er laget på 1700-tallet en gang, de seks andre er kopier fra rundt 1850, sier teknisk konservator Anne Sommer-Larsen.

Lysestakene som står på Høyalteret i Nidarosdomen har også vært sendt til Trøndelag folkemuseum. Stakene er renset og pusset med sølvpuss.

Pusser sølv

Sølvkrusifikset på Korsalteret er pusset før bryllupet.
Det samme gjelder for et stort sølvkrusifiks som står på Korsalteret. Krusifikset er i 80 kilo rent sølv, og var en gave fra norsk-amerikanerne til Olavsjubileet i 1930.

Noe av det som har tatt mest tid å pusse opp, er fire store lysekroner i messing. Disse henger til daglig i tverrskipet i kirka, men ble nylig plukket ned og sendt til restaurering ved folkemuseet.

Lysekronene er fra 1700-tallet og var laget for å bruke stearinlys, men mye er gjort med dem siden de ble laget. Til kroningen av Kong Haakon i 1906 ble de omgjort til elektriske lysekroner.

Deler støpt på nytt

Nidarosdomen blir pusset opp både innvendig og utvendig til bryllupet.
Men på 1960-tallet ble det bestemt at de skulle tilbakeføres til å bruke stearinlys. Dermed ble holderne til lysene støpt på nytt, mens resten av kronene er av gammel årgang.

- Da de fire kronene kom til folkemuseet var de tilgriset med stearin, og så ganske stygge ut. Det ble en stor jobb å få dem skinnende og blanke, sier Anne Sommer-Larsen.

Armene på lysekronene ble først lagt i en ovn og varmet opp til 60 grader for å smelte vekk gammel stearin. Deretter måtte et lag med gammel lakk fjernes med lynol. Etter hvert kunne lysekronene pusses og vaskes. Og etter 150 timer arbeid hadde de nesten fått tilbake sin gamle glans.

Måtte repareres

Hver av lysekronene veier mellom 100 og 150 kilo, og henger fra taket i domkirken. På grunn av vekta og alderen ble de nøye inspisert for å finne mulige svakheter og brudd.

I alt ble sju av armene sendt til reparasjon på grunn av ulike skader i messingen.

- De veier jo ganske mye, og hvis de ikke er i orden kan det rett og slett være farlig for folk å oppholde seg under dem. Derfor måtte vi få dem reparert, sier Sommer-Larsen.

Siste saker:

 
Vær med på hele Norges gratulasjon til Märtha og Ari
10 SISTE KONGEHUSET
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no