skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Toppbanner 2_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset > Prinsessebryllupet Sist oppdatert 11:17
Ansvarlige for bryllupssidene:
Tor Berre og Erik Bolstad
Telefon:
23 04 26 43 (Oslo)
73 88 12 00 (Tyholt)
Les gjerne gjennom
før du sender inn spørsmål!

 

Nidarosdomen pusses opp for millioner

Nidarosdomen skal pusses opp for millioner før prinsesse Märtha Louise og Ari Behn gifter seg 24.mai. Deler av kirken stenges allerede i januar for oppussing.

Publisert 15.12.2001 08:57. Oppdatert 15.12.2001 09:41.

Nytt el-anlegg

Nidarosdomen får nytt elektrisk anlegg og et nytt lydanlegg til prinsessebryllupet i mai. I tillegg skal kirken ha en skikkelig storrengjøring og totalt er kostnaden flere millioner kroner, skriver Dagsavisen. TV-overføringen fra bryllupet setter store krav til blant annet strømforsyningen, og det er derfor nødvendig å skifte ut el-anlegget.

Kirken stenges

Allerede i januar stenges deler av kirken for at taket skal renses, sier Øyvind Lunde, som er leder i Nidaros domkirkes restaureringsarbeider. Mye av restaureringsarbeidet skal nå gjennomføres langt raskere før prinsesse Märtha Louise gifter seg med Ari Behn 24.mai.

Opprinnelig var planen at katedralen skal stå ferdig til kroningsjubileet i 2006. Da er det 100 år siden Kong Haakon ble kronet i Nidarosdomen. Nå forseres dette arbeidet og trolig må Kirkelig Fellesråd og Staten dele millionregningen.

Får gratis vielse

Årlig gifter cirka 70 par seg i Nidarosdomen og disse må betale over 4 000 kroner. Dette er utgifter prinsesse Märtha Louise og Ari Behn slipper. Domprost Knut Andresen sier til Avisenes nyhetsbyrå (ANB) at han regner med at Staten tar seg av denne og andre kostnader i forbindelse med bryllupet.



Det er første gang det skjer et kongelig bryllup i nasjonalhelligdomen og det er også første gang at et par får gifte seg på en fredag i Nidarosdomen. Det sier domprosten etter at han har gått gjennom historien helt tilbake til dansketiden på 1300-tallet.

Normalt ett års ventetid

Selv om prisen er relativt høy på bryllup i Nidarosdomen er det svært populært. Vanligvis er det ett års ventetid for å få plass. Allerede dagen etter prinsessebryllupet er det flere par som skal gifte seg i Nidarosdomen.

Siste saker:
Siste saker:

 
Vær med på hele Norges gratulasjon til Märtha og Ari
10 SISTE KONGEHUSET
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no