skilledagenspromoskilleVærlogo
Valg 2003 Agder 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Sørlandet > Valg 2003 Agder
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
TIPS OSS >
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Sørlandet
Telefon 38121212
Postadresse:
Postboks 2000
4668 Kristiansand
Distriktsredaktør:
Nettredaktør:

 

Mandal kommune - valg i flere runder

Det blir en lang politisk høst i Mandal. Velgerne må belage seg på å stemme to ganger; 15. september og 6. oktober.

Resultater fra Mandal


Publisert 11.06.2003 06:47. Oppdatert 02.07.2003 09:27.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Kommunen er med i en prøveordning med direkte ordførervalg. Reglene er slik at hvis ikke en av de sju kandidatene får 35 % av stemmene 15.september, blir det ny valgomgang tre uker senere. Siden hele sju kandidatene stiller, får trolig ingen av kandidatene tilstrekkelig oppslutning i første valgomgang .

Ordførerkandidatene

De sju som skal konkurrere om å bli ordfører er:
Torgrim Olsen, Venstre
Trygve Sigvard Blørstad, Sosialistisk Venstreparti
Øistein Garcia de Presno, Kristelig Folkeparti
Kirsten Huser Leschbrandt, Høyre
Åse Michaelsen Schmidt, Fremskrittspartiet
Åse Lill Kimestad, Arbeiderpartiet
Terje Dæhli, Demokratene

Slutt for Leschbrandt etter 12 år i stolen?

Høyreordfører Kirsten Huser Leschbrandt har bak seg tre perioder i ordførerstolen. Sterke krefter i Høyre mente i nominasjonsprosessen at det var på tide med nytt blod, men hun ble renominert.

Med ett unntak er utfordrerne rutinerte politikere, nemlig KrFs Øistein Garcia de Presno. Generalsekretæren i Strømmestiftelsen er fersk i partipolitikken og vil ventelig spille sterkt på at det er tid for nye koster i Mandal. KrF gikk til det overraskende skritt å velge de Presno som ordførerkandidat, til tross at partiets varaordføreren, Håkon Sødal, fortsetter i kommunepolitikken. Sødal topper nå den ordinære kommunevalglisten til KrF.

Det blir ventelig frisk valgkamp i Mandal. Og nettopp engasjement og høy valgdeltakelse er begrunnelsen for prøveordningen med eget ordførervalg.

Rosa valgseddel

Det blir tre stemmesedler ved valget i Mandal. I tillegg til å velge fylkesting og kommunestyre, skal velgerne stemme på hvem de vil ha som ordfører. Denne seddelen er rosa.

Hvis ingen av de sju kandidatene får 35 % oppslutning, blir det nytt ordførervalg tre uker senere. Da deltar bare de to som fikk flest stemmer i første valgomgang. Valget skal foregå ved de samme lokalene og åpningstiden mandag 6. oktober blir den samme som ved det ordinære valget.

Ordfører med større makt

Den nye ordføreren blir mektigere enn dagens. Vedkommende skal utpeke varaordføreren, og får myndighet til å avgjøre saker som haster. Ordføreren skal legge fram forslag til budsjett, og bestemme hvem som får skjenke alkohol og hvordan brudd på bestemmelsene skal straffes.

Nytt kulturhus i byen?

Valgkampsakene blir trolig mange. Et hovedspørsmål blir om kommunen har råd til nytt kulturhus. Et annet om Mandal skal bygge ny skole.

Dagens politiske ledelse mener kommunen har en god skole, men statistikkene viser at Mandal bruker forholdsvis lite penger på skolen.

Omsorgssektoren er bygd kraftig ut den siste tiden, men økt bemanning kommer nok på dagsorden. Likeledes blir det garantert debatt om parkeringsavgiftene, og ikke minst om vann- og kloakksavgiftene, der Mandal er i landstoppen.
Sentrumsplanen med stikkord som promenade og boligbygging blir også sentral.

Ni lister ved det ordinære valget

De ni partiene som stiller liste i Mandal er Venstre, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet, Rød Valgallianse, Kristelig Folkeparti, Høyre, Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og Demokratene. I tillegg har kommunen direkte valg på ordfører.

Kommunestyret 1999-2003

Kirsten Huser Leschbrandt fra Høyre er ordfører i Mandal. Bystyret har tilsammen 45 folkevalgte medlemmer, fordelt slik:
Ap 9, FrP 8, Høyre 11, KrF 9, Sp 2, SV 2, Venstre 3, Pensjonistpartiet 1.


LENKER
Siste saker:

Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 

Nytt firma leverer valgdata

I år skal valgresultatene leveres av firmaet ErgoEphorma. For første gang skal ikke IBM stå for leveringen. Det knytter seg stor spenning til omleggingen.
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.

Valget - på Vegårshei stasjon

Hallvard C Hanssen Hvordan valgkampen ser ut fra Vegårshei stasjon - det er det Halvard C. Hanssens som formidler hver uke, med sitt skrå blikk.

Følg valgkampen med NRK Sørlandet

Valgkampen i Agder-fylkene vil bli fulgt tett i radio, på TV og internett. Første valgsending på TV går på lufta onsdag 20.august.

Spill valgfleskspillet

Bli med kokken Tor ut på leting etter valgflesk. Ikke la deg snakke rundt av Carl I. & Co!

Tre prosent med innvandrerbakgrunn

Tre prosent av politikerne som er nominert på valglistene i Kristiansand har innvandrerbakgrunn.

Kleppe enstemmig valgt til leder for Demokratene

Vidar Kleppe ble enstemmig valgt til leder for partiet Demokratene under partiets første ordinære landsmøte i Kristiansand denne helgen.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no