skilledagenspromoskilleVærlogo
Valg 2003 Agder 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Sørlandet > Valg 2003 Agder
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
TIPS OSS >
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Sørlandet
Telefon 38121212
Postadresse:
Postboks 2000
4668 Kristiansand
Distriktsredaktør:
Nettredaktør:

 

Grimstad kommune - brakvalg eller maktskifte

Ordfører Per Svenningsen(Ap) har nå regjert Grimstad i åtte år. For fire år siden gjorde han et brakvalg, men Svenningsen har ingen garanti for at dette gjentar seg ved valget i høst.

Resultater fra Grimstad


Publisert 11.06.2003 06:54. Oppdatert 30.06.2003 13:56.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Ordfører Per Svenningsen(Ap) har nå regjert Grimstad i åtte år. For fire år siden gjorde han et brakvalg, men Svenningsen har ingen garanti for at dette gjentar seg ved valget i høst.

Grimstad kommunestyre – med ordføreren i spissen – har i løpet av perioden innført eiendomsskatt. Dessuten har det stått strid om en rekke reduksjoner i helse- og sosialsektoren og skolen.

Fjerningen av Ragnar Holvik som barnas representant i Grimstad kommune har også vært en kinkig sak som ordfører Svenningsen har fått mye kjeft for håndteringen av.

Høyre vil ha makt

Etter sist valg gikk Arbeiderpartiet inn i et valgteknisk samarbeid med Kristelig Folkeparti, Venstre og Senterpartiet som gav gjenvalg for Svenningsen. Solveig Kleivene KrF ble varaordfører.

Høyre er denne perioden i opposisjon, men førstekandidat Svein Harborg satser alt på å få partiet i posisjon og bli ordfører. Skal ha klare det, blir det antakelig nødvendig å overtale KrF og førstekandidat Marion Bojanowski til å stemme borgerlig – og ikke på Aps Per Svenningsen.

Høyre skal ha forsøkt å få en avtale med KrF om dette i vår, uten at dette førte fram. Dermed er det helt åpent hvem som blir kommunens frontfigurer etter høstens valg.


Eiendomsskatt på dagsorden

I valgkampen vil Høyre ventelig fronte reduksjon, og etter hvert fjerning, av eiendomsskatten. Grimstad kommune er i ferd med å trappe opp skatten til sju promille, og neste år vil dette innbringe 22 mill kroner til kommunekassa.

Grimstad er en av kommunene som har protestert høyest overfor regjeringen mot skral kommunal økonomi. Kommunestyret nektet endog å iverksette nye statlige pålegg som ikke staten betalte fullt ut, uten at dette førte fram. Den politiske høyresiden synes politikerne har klaget for høylytt og mener kommunen fortsatt kan få mer igjen for pengene.

Svak økonomi har ført til at antallet ansatte i kommunen, også administrasjonen, er redusert. De fleste er enige om at bemanningen i for eksempel omsorgssektoren er for lav.

Et tema som garantert blir et tema i valgkampen er nedleggelse av sykehjemsplasser ved Grimstad sykehjem fordi aldershjemmet i Landvik skal opprettholdes. Utgangspunktet er at kommunen ikke har råd til begge deler. Men i løpet av valgkampen trylles det kanskje fram ”friske” kroner?


Bystyret 1999-2003

Grimstad bystyre har 45 representanter, med Arbeiderpartiets Per Svenningsen som ordfører. Ap har 15 representanter i bystyret, FrP 6, Høyre 8, KrF 9, Sp 3, SV 2 og Venstre 2.

Valglister 2003

De sju partiene som stiller liste i Grimstad er Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Kistelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre.

Fakta om Grimstad kommune

Grimstad fikk bystatus i 1816 og innbyggertallet har i dag passert 18.000. Her rår det fred og idyll, og Grimstad er et ypperlig sted for den som har behov for å slappe av og "nyde livet med bølgeskvulp og mågeskrig". Samtidig er det en aktiv by hele året.

I juli måned kan du oppleve Grimstads kveldsåpne butikker, grilling i gatene og levende musikk. Sjøfartsmuséet, det innholdsrike Ibsenhuset og Grimstad Bymuseum og Norsk Hagebruksmuseum er alle verdt et besøk; ellers holdes det et vell av utstillinger, konserter m.m. i byen.

Tidlig sommer kan du treffe filminteresserte fra både inn- og utland når Kortfilmfestivalen arrangeres. Agder Teater - Fjæreheia sin utendørsscene i et nedlagt steinbrudd er absolutt verdt et besøk. Her har blant annet flere av Ibsens drama blitt fremført. Når det gjelder næringsliv er skipsfart, datateknologi, høyskole, garasjeproduksjon og fritidsbåter stikkord.

LENKER
Siste saker:

Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 

Nytt firma leverer valgdata

I år skal valgresultatene leveres av firmaet ErgoEphorma. For første gang skal ikke IBM stå for leveringen. Det knytter seg stor spenning til omleggingen.
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.

Valget - på Vegårshei stasjon

Hallvard C Hanssen Hvordan valgkampen ser ut fra Vegårshei stasjon - det er det Halvard C. Hanssens som formidler hver uke, med sitt skrå blikk.

Følg valgkampen med NRK Sørlandet

Valgkampen i Agder-fylkene vil bli fulgt tett i radio, på TV og internett. Første valgsending på TV går på lufta onsdag 20.august.

Spill valgfleskspillet

Bli med kokken Tor ut på leting etter valgflesk. Ikke la deg snakke rundt av Carl I. & Co!

Tre prosent med innvandrerbakgrunn

Tre prosent av politikerne som er nominert på valglistene i Kristiansand har innvandrerbakgrunn.

Kleppe enstemmig valgt til leder for Demokratene

Vidar Kleppe ble enstemmig valgt til leder for partiet Demokratene under partiets første ordinære landsmøte i Kristiansand denne helgen.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no