OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Fakta-Sportsgrener

Her er du: NRK > Sport > Meisterskap > Sydney 2000 > Fakta > Sportsgrener

Oppdatert 08.02.2001 15:40

FAKTA

SPORTSGRENER

 

Roing

Publisert 06.09.2000 19:49

Det høres dumt ut, men på roernes 2000 meter må de ”sprinte” de 500 første meterne av distansen. Det blir omtrent som å spurte de fem første kilometerne av en maraton.

Roing er en utholdelsestest der roerne avslutter en regatta i hastigheter opp mot 10 meter i sekundet. Det store navnet er britiske Steve Redgrave, som blir ansett som tidenes største roer. Han har tatt gullmedaljer i de fire siste olympiske leker og er seksdobbel verdensmester.

I 1976 ble roing OL-gren også for kvinner. Det konkurreres i åtte disipliner. En båt der roeren eller roerne ror med to årer kalles en sculler, og det ros både singlesculler og dobbelsculler. Ellers ror man toer, firer eller åtter. Sistnevnte båt har også en styrmann (cox).

Roerne konkurrerer i heat. De beste fra hvert heat går direkte til semifinalen. De gjenværende får en ny sjanse til å kvalifisere seg til semifinalen, alt avhengig av hvor mange deltagere det er i angjeldende disiplin.

Reglene
I motsetning til i padling sier reglene i roing ingenting om at roerne må holde seg i banen sin. Det som ikke er lov er å obstruere de andre på noe vis ved f. eks. å lage bølger for konkurrentene. I praksis blir denne regelen imidlertid aldri aktuell, fordi enhver roer vet at den korteste distansen mellom start og mål er en rett linje. De vil derfor aldri finne på å avvike fra kursen sin for å lage trøbbel for andre.

To tjuvstarter medfører diskvalifikasjon. I tilfelle dødt løp tildeles båtene samme plassering. Hvis det står om avansement til en semifinale eller finale må de involverte konkurrentene ro om igjen.

Hvis en kvinnelig cox veier mindre enn 50 kg., eller en mannlig mindre enn 55, må det tilleges ballast for å kompensere.

Roerne har kvalifisert til OL via fem regattaer, hvorav VM i fjor var den viktigste.


 
 
SØK

Gjensidige Nor
Nettradio høyre riktig
Vær_høyre
Redaksjon 21
Wap_høyre
Petre_høyre
10 SISTE SPORTSGRENER
08.09.2000 12:33
Sportsgrenene

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   02.01.2009 17:52