OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Fakta-Sportsgrener

Her er du: NRK > Sport > Meisterskap > Sydney 2000 > Fakta > Sportsgrener

Oppdatert 08.02.2001 15:40

FAKTA

SPORTSGRENER

 

Håndball

Publisert 06.09.2000 19:28

En av få idretter der Norge er en av favorittene til å ta gull. Regjerende olympisk mester for kvinner er Danmark, og om Norge må sies å være favoritter i Sydney, blir Danmark en av de tøffeste utfordrerne.

I klassen for menn er det mer åpent. Svenskene tok OL-gull i Atlanta; Russland og Jugoslavia er blant utfordrerne. Håndball var olympisk gren for første gang i Berlin i 1936. Den gang spilte man på en utendørs gressbane. I 1972 flyttet håndballspillerne inn, og sporten antok sin nåværende form. Etterhvert har håndball blitt en av de mest populære idrettene; det er også en av få idretter der de kvinnelige utøverne tiltrekker seg mest oppmerksomhet.

I OL stiller mennene tolv lag; kvinnene ti. Lagene deles inn i to grupper. Etter gruppespillet går de fire beste fra hver gruppe til kvartfinalene. Lagene som etter hvert blir slått ut spiller om å få plasseringene 5 til 8. Deltagernasjonene i OL er stort sett kvalifisert gjennom plasseringene i fjorårets VM.

Reglene


I håndball kan spillerne berøre ballen med alle kroppsdeler bortsett fra bena. Spillerne kan ikke berøre ballen to ganger på rad med mindre den har vært driblet i bakken først. Spillerne kan bare holde ballen i tre sekunder før de dribler eller spiller ballen til en medspiller. De kan bare ta tre steg etter at de har mottatt ballen. Så må de drible. Etter at de har driblet kan de ta tre nye steg før de må skyte eller spille ballen.

Frikast tildeles til motstanderlaget dersom en av disse reglene blir overtrådt. Straffekast (sjumeter) tildeles dersom det begås en feil som hindrer en opplagt målsjanse. Røff behandling av en motspiller kan også resultere i frikast eller straffekast.

Hvis ballen går utenfor baneområdet skal det tildeles innkast. Det laget som ikke var nær ballen før den gikk ut tildeles innkastet. Hjørnekast tildeles det angripende lag dersom en spiller fra det forsvarende lag var den siste som berørte ballen før den gikk over kortlinja (den ene enden av baneområdet). Dette gjelder ikke hvis målvakten var den siste som berørte ballen. I så fall skal målvakten til det forsvarende lag starte spillet.


 
 
SØK

Gjensidige Nor
Nettradio høyre riktig
Vær_høyre
Redaksjon 21
Wap_høyre
Petre_høyre
10 SISTE SPORTSGRENER
08.09.2000 12:33
Sportsgrenene

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   02.01.2009 17:52