OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Fakta-Sportsgrener

Her er du: NRK > Sport > Meisterskap > Sydney 2000 > Fakta > Sportsgrener

Oppdatert 08.02.2001 15:40

FAKTA

SPORTSGRENER

 

Baseball

Publisert 06.09.2000 18:43 - Oppdatert 07.09.2000 12:40

Baseball er en av de første idrettene som var med på å starte den lange debatten om hvorvidt de profesjonelle utøverne skal få lov til å delta i OL.

Amerikaneren Jim Thorpe ble fratatt medaljene han vant i OL i 1912 da det ble kjent at han hadde mottatt 30 dollar i måneden under en kort karriere som profesjonell baseball-spiller da han var ungdom. Den internasjonale olympiske komité gav han imidlertid tilbake i 1983. I Sydney vil proffene for første gang delta i OL. Dette kan sørge for at cubanerne mister sitt hegemoni. Cuba har tatt gull begge gangene baseball har vært olympisk gren i nyere tid- i 1992 og 1996. Sporten har aldri fått noe gjennombrudd i Norge, men spilles i over 60 land ute i verden. Favorittene i Sydney blir USA, Japan, Sør-Korea og Cuba.

Reglene


Reglene i baseball minner om reglene i dødball. Ett innelag slår, mens det andre laget står ute på banen og skal sørge for at laget som slår får færrest mulig poeng. Poenget er å få flest mulig løp i løpet av ni omganger. Et løp vil si at en spiller fra innelaget løper en runde rundt banen via tre baser. Hvis lagene står likt etter ni omganger, spilles det nye omganger til en vinner er kåret.

Den mest vanlige måten en innelagsspiller når en base på er når han slår en ball som blir kastet av motstanderen. Spillerne bruker et balltre til å slå ballen med. Innelagsspilleren må nå basen før en utelagsspiller fanger ballen og når den samme basen med ballen i hånda. Hvis ikke, er innelagsspilleren ute av runden.

Hvis spilleren når første base trygt kan han løpe videre til andre base når en ny innelagsspiller slår en ball. Slik fortsetter det helt til spilleren har løpt rundt banen og er tilbake i inneområdet. En spiller kan også slå en såkalt ”homerun”. Dvs. at spilleren slår ballen så langt at den går utenfor det tilmålte baneområdet. Alle innelagsspillerne som befinner på basene ute i feltet kan da løpe ”hjem” til inneområdet uten fare for å bli slått ut.

Det er kun innelaget som kan ta poeng. Lagene bytter posisjon (fra innelag til utelag og vice versa) når alle innelagsspillerne har slått.



 
 
SØK

Gjensidige Nor
Nettradio høyre riktig
Vær_høyre
Redaksjon 21
Wap_høyre
Petre_høyre
10 SISTE SPORTSGRENER
08.09.2000 12:33
Sportsgrenene

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   02.01.2009 17:51