skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

CIA sendte terrormistenkte til avhør i andre land

Det amerikanske etterretningsvesenet CIA har vide fullmakter fra Det hvite hus til å avhøre terrormistenkte i land der avhørsmetodene er kjent for å være brutale.

Publisert 06.03.2005 16:00.
CIAs uvanlig vide fullmakter til å operere på denne måten ble gitt i et hemmeligstemplet direktiv undertegnet av president George W. Bush noen dager etter terrorangrepene 11. september 2001, skriver New York Times.

Prosessen, kjent som «overgivelse» («rendition»), har vært sentral i Bush-regjeringens kamp mot terrorisme, men har blitt skarpt kritisert av menneskerettighetsgrupper. De frykter at de mistenkte har blitt utsatt for tortur.

En høytstående etterretningskilde forteller til avisen at CIA har anstrengt seg for å sikre at de mistenkte ikke ble torturert, men benektet ikke at det hadde vært tilfeller der fanger har blitt mishandlet.

Mishandlet og løslatt

De siste ukene har flere tidligere fanger fortalt hvordan de har blitt utsatt for brutal behandling og harde avhørsmetoder i lange perioder, mens de har blitt holdt i forvaring under «overgivelseprogrammet», i Egypt og andre land. Etter flere måneder i fangenskap er de blitt løslatt uten at det blir reist tiltale mot dem.

Bush-regjeringen har aldri offentlig innrømmet at det finnes et slikt program, og har bare svart at USA ikke utleverer fanger til steder der de kan bli torturert.

New York Times’ kilder opplyser at CIA siden 11. september har fløyet 100 til 150 terrormistenkte til avhør blant annet i Egypt, Syria, Saudi-Arabia, Jordan og Pakistan.

Opplegget blir framstilt som et alternativ til kostbar og ressurskrevende varetekt i USA eller amerikanske baser i andre land. Fangene blir overført til sine fødeland eller der de har statsborgerskap, uten at Det hvite hus trenger å gi sin godkjennelse i hvert tilfelle.

En høytstående tjenestemann sier til avisen at opplegget blir brukt mot folk som er mistenkt for å kjenne til terroroperasjoner. De blir overført etter at USA har fått løfter om at de ikke blir torturert.

CIA-sjef Porter J. Goss sa under en Kongresshøring i forrige måned at USA bare har begrenset mulighet til å håndheve løfter om at fanger skal behandles humant.

– Så snart de er utenfor vår kontroll, er det ikke så mye vi kan gjøre. Men vi har et opplegg for ansvarliggjøring i disse situasjonene, sa Goss.

Mer restriktive før

De fleste av de «overgitte» regnes av antiterroreksperter som mindre viktige fanger enn dem som er under direkte amerikansk kontroll. Blant disse siste er et 30-talls høytstående al-Qaida-medlemmer som blir holdt på hemmelige steder rundt om i verden.

Før 11. september-angrepene hadde CIA myndighet til å overføre fanger under mer restriktive retningslinjer. I de fleste tilfeller ble fangene utlevert for å stilles for retten. Med den nye praksisen er målet med «overgivelsen» varetektsfengsling og avhør.

Selv om myndighetene offisielt understreker at fanger ikke skal overføres til land der de kan blitt utsatt for tortur, mener flere nåværende og tidligere tjenestemenn at administrasjonen lukker øynene for tortur. En tidligere høytstående tjenestemann, som jevnlig ble briefet om «overgivelsesprogrammet», sier han fikk forsikringer om at ingen blir torturert. Men nå er bekymret etter alle meldingene mishandling av fanger.

– Jeg lurer virkelig på hva de driver med, og jeg er ikke lenger sikker på hva jeg tror, sier han New York Times.

(NTB)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM USA 11.09.2001

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no