skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
EU 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > EU Sist oppdatert 12:28
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Østerrike i EUs førersete

Wolfgang Schüssel viser stolt frem logoen for det østerrikske EU-formannskapet. (Foto: Ronald Zak/AP/Scanpix)
Wolfgang Schüssel viser stolt frem logoen for det østerrikske EU-formannskapet. (Foto: Ronald Zak/AP/Scanpix)
Forberedelser til en ny runde med EU-utvidelse, en sterkere økonomisk vekst i EU, og fornyet debatt om EU-grunnloven. Det er blant sakene Østerrike vil prioritere som EU-formann dette halvåret.

Publisert 02.01.2006 13:43.
Av Benny André Johansen

Østerrikes kansler Wolfgang Schüssel tar over lederroret i EU etter britenes statsminister Tony Blair. Schüssel har pekt ut fem hovedområder som sine viktigste saker når Østerrike ved nyttår overtok EUs roterende formannskapsverv:

Å få i havn EUs langtidsbudsjett; å legge grunnen for en ny utvidelse av EU; å få en debatt om EUs institusjonelle framtid; å skape ny økonomisk vekst i EU-området; og å få i havn sentrale EU-direktiver som tjenestedirektivet og arbeidstidsdirektivet.

Østerrikes EU-formannskap: Hjemmeside

Østerrikes utenriksminister Ursula Plassnik blir sentral i det østerrikske EU-formannskapet. (Foto: Thierry Roge/Reuters/Scanpix)

EUs langtidsbudsjett

Stats- og regjeringssjefene for de 25 EU-landene er blitt enige om et EU-budsjett for årene 2007-2013, men det er Østerrikes jobb å sikre støtte for budsjettet også fra EU-parlamentet og EU-kommisjonen. Dette er ikke uproblematisk, siden flere EU-parlamentarikere har sagt seg misfornøyd med budsjettavtalen EU-lederne forhandlet seg fram til.

EU-utvidelse

Østerrike sitter ved formannsroret når det skal bestemmes om søkerlandene Romania og Bulgaria er klare til å bli EU-medlemmer om ett år, 1. januar 2007, eller om de må vente enda et år. Landet får også ansvaret for eventuelle medlemskapsforhandlinger med Kroatia og å forberede forhandlinger med Tyrkia. Østerrike har også sagt at de ønsker å knytte tettere bånd mellom EU og Serbia og Montenegro under sin formannskapsperiode.

EU-grunnloven

Det franske og nederlandske ”nei” til EUs grunnlovstraktat i fjor førte til at traktaten ble lagt på is og erklært død. Tiden etterpå skulle brukes til refleksjon omkring institusjonelle endringer i et EU med 25 eller flere medlemsland, men debatten om en grunnlovstraktat er nå forstummet. Østerrikes utenriksminister Ursula Plassnik sier hun ønsker klarere planer for en debatt om EUs framtid, og Østerrike vil senere denne måneden være vertskap for en konferanse om Europas framtid.

Økonomisk vekst

EUs Lisboa-agenda hadde som mål å gjøre EU til verdens mest konkurransedyktige økonomi innen 2010. En lav økonomisk vekst og høy arbeidsløshet i en rekke EU-land har gjort disse målene tilnærmet uoppnåelige, men Østerrike vil igjen få økt fokus på å skape økonomisk vekst og lavere arbeidsløshet i EU-området.

Omstridte direktiver

EUs omstridte tjenestedirektiv skulle åpne for fri handel med tjenester i EU-området. Sterk motstand mot direktivet og stillstand i EU etter det franske ”nei” til EUs grunnlovstraktat har gjort at direktivet ennå ikke er vedtatt. Østerrike sier forslaget bør trekkes slik at EU-kommisjonen kan begynne arbeidet med dette fra bunnen av.

I tillegg vil Østerrike prioritere arbeidet med EUs arbeidstidsdirektiv, etter at EU-landene mislyktes i å bli enige om dette under det britiske EU-formannskapet.

LENKER

SISTE SAKER OM EU
 

Østerrike i EUs førersete

Foto: Thierry Roge/Reuters/Scanpix Økonomisk vekst, ny utvidelsesrunde og ny debatt om EUs framtid er blant Østerrikes prioriteringer som EU-formann.

Leder EU-kommisjonen

Portugiseren José Manuel Durão Barroso og hans mannskap har inntatt EU-kommisjonens kontorer i Brussel. Les mer om EU-kommisjonen her.

EUs grunnlovstraktat

EUs nye grunnlovstraktat ligger død etter det franske og nederlandske "nei". Her ser du hva de sa nei til.

Lenker videre

Her finner du de beste lenkene til EUs institusjoner, ja- og nei-siden, massemedier etc.

25 land i samme sal

Belgiske Frederique Ries er en av de 732 som ble valgt inn i EU-parlamentet i juni i fjor. Les om EU-parlamentets makt og sammensetning her.
10 SISTE NYHETER
10 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no