skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
EU 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > EU Sist oppdatert 12:28
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Grønt kort, adgang Europa

EU-politikerne har vedtatt å innføre en kvalitetssikring av de som søker arbeid i Europa, og vil i fremtiden prioritere høyt utdannede arbeidsinnvandrere, etter USAs modell.

Publisert 22.12.2005 12:45.
Av Jan-Anders Dam-Nielsen

VIL VELGE: EUs justiskommissær Franco Frattini la frem planer for et bedre utdannet arbeidskorps i Europa. Grønt kort er ett av forslagene. (Foto: AP Photo/Yves Logghe)
EU-kommisjonen har bestemt at det skal deles ut arbeidstillatelser i form av et grønt kort-system til de arbeidssøkerne som kommer utenfra Europa, ut fra et kvalitetsperspektiv.

Det vil si at det i fremtiden vil bli lettere for høyt utdannede mennesker å få jobb i EU-området enn det vil være for personer med lav utdannelse.

Europa får de lavtutdannede

Europeiske arbeidsgivere har lenge meldt fra om problemer med å få arbeidstakere utenfra Europa med høy faglig kompetanse. Mye av årsaken er at USA lokker med høye lønninger og interessante arbeidsoppgaver. Det er særlig personer med kompetanse innen IT, helse og omsorg og bygg- og anlegg som unnlater å søke seg til Europa.

- I øyeblikket trekker USA til seg 54 prosent av de høyt utdannede arbeidssøkerne, mens Europa tiltrekker seg 84 prosent av de med lav utdannelse, sa justis-kommissær Franco Frattini da han la frem EUs planer.

Å sikre høyt kvalifisert arbeidskraft ved å bedre kvalitetskontrollen håper EU-politikerne vil hjelpe til med å minke problemet med ulovlig immigrasjon. Hvert år kommer flere titalls tusen arbeidere innen sektorer som jordbruk og bygg- og anlegg ulovlig inn i det europeiske svarte arbeidsmarkedet.

Får EU-rettigheter

Den vedtatte ordningen skal sikre at alle som blir tildelt et grønt kort fra EU, og som får arbeid i EU-området, får tilgang til de samme rettighetene som EU-borgerne når det gjelder utdanning, helse og retten til å bevege seg fritt over landegrenser.

Innvandringspolitikk og forholdet til land utenfor EU-området er et sensitivt tema for EU-politikerne, og av mange sett på som EUs største utfordring i tiden fremover. Mye av årsaken til at Frankrike og Nederland sa nei til den foreslåtte grunnlovstraktaten til EU tidligere i år var trolig innbyggernes misnøye med den raske utvidelsen EU har vært inne i sammen med problemer med ulovlige innvandrere og billig arbeidkraft fra lavkostland utenfor Europa.

Vil ha kontrollen selv

Et annet problem som vil møte EU-kommisjonen i deres forsøk på å implementere den vedtatte ordningen i medlemslandene er de enkelte statenes ønske om selv å kontrollere innvandringen til sitt eget land. Tidligere forsøk på å få i stand en felles innvandringspolitikk for EU har strandet på nettop dette punktet, og også denne gangen har flere medlemslanf gitt uttrykk for skepsis.

Det britiske innenriksdepartementet uttalte onsdag at det blir et vanskelig spørsmål om de skal godta den nye ordningen.

- Vi må ha muligheten til å kontrollere våre egne grenser, noe vi tror er i vår nasjonale interesse, het det fra britiske innenriksdepartementet, ifølge avisa The Times.

(NRK)


SISTE SAKER OM EU
 

Østerrike i EUs førersete

Foto: Thierry Roge/Reuters/Scanpix Økonomisk vekst, ny utvidelsesrunde og ny debatt om EUs framtid er blant Østerrikes prioriteringer som EU-formann.

Leder EU-kommisjonen

Portugiseren José Manuel Durão Barroso og hans mannskap har inntatt EU-kommisjonens kontorer i Brussel. Les mer om EU-kommisjonen her.

EUs grunnlovstraktat

EUs nye grunnlovstraktat ligger død etter det franske og nederlandske "nei". Her ser du hva de sa nei til.

Lenker videre

Her finner du de beste lenkene til EUs institusjoner, ja- og nei-siden, massemedier etc.

25 land i samme sal

Belgiske Frederique Ries er en av de 732 som ble valgt inn i EU-parlamentet i juni i fjor. Les om EU-parlamentets makt og sammensetning her.
10 SISTE NYHETER
10 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no