skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
EU 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > EU Sist oppdatert 12:28
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Nytt ja-flertall

Ja-siden i den norske EU-debatten har fremdeles flertall, viser en ny meningsmåling gjort for NRK og Aftenposten. Europabevegelsen mener det bør være klart for en ny medlemskapsdebatt.

Publisert 23.08.2004 06:50. Oppdatert 23.08.2004 06:53.
Av Bjørn Bø og Av Jan-Anders Dam-Nielsen

-TØR IKKE: Sp-leder Åslaug Haga tror ikke ja-sida tør å innlede en ny EU-debatt med dagens tall. (Foto: Tor Richardson /Scanpix)
Opinions EU-barometer for NRK og Aftenposten i august, gir ja-siden 55 prosent oo nei-siden 45 prosent. Det er en fremgang for ja-siden på tre prosentpoeng siden juni-målingen.

Leder i Europabevegelsen, Arbeiderpartiets Svein Roald Hansen, mener det bør være klart for en ny medlemsdebatt etter valget neste år, og at dette vil være en god måte å få vurdert tallenes holdbarhet.

- Hvis man får en diskusjon hvor Høyre og Arbeiderpartiet, som er de klare ja-partiene, setter dagsorden, vil vi se om tallene kan befeste seg. Det er kun gjennom en debatt hvor de politiske lederne tar standpunkt at vi kan få testet ut holdbarheten til tallene, sier han.

Senterpartiets leder, Åslaug Haga, mener overvekten for ja-siden ikke tilsier at Arbeiderpartiet eller noen av de andre ja-partiene vil tørre å sette i gang en debatt om norsk medlemskap i EU.

- Det er ikke noe klart ja-flertall, og vi har også hatt målinger som viser at nei er i flertall. Det er ingen på ja-sida som tør å sette i gang en tredje EU-kamp dersom ikke ja-flertallet er større, sier hun.

Hansen mener tallene likevel kan gi grunnlag for å starte en ny debatt om medlemsskap, ikke minst dersom tendensen med ja-flertall holder seg frem mot Stortingsvalget neste år.


SISTE SAKER OM EU
 

Østerrike i EUs førersete

Foto: Thierry Roge/Reuters/Scanpix Økonomisk vekst, ny utvidelsesrunde og ny debatt om EUs framtid er blant Østerrikes prioriteringer som EU-formann.

Leder EU-kommisjonen

Portugiseren José Manuel Durão Barroso og hans mannskap har inntatt EU-kommisjonens kontorer i Brussel. Les mer om EU-kommisjonen her.

EUs grunnlovstraktat

EUs nye grunnlovstraktat ligger død etter det franske og nederlandske "nei". Her ser du hva de sa nei til.

Lenker videre

Her finner du de beste lenkene til EUs institusjoner, ja- og nei-siden, massemedier etc.

25 land i samme sal

Belgiske Frederique Ries er en av de 732 som ble valgt inn i EU-parlamentet i juni i fjor. Les om EU-parlamentets makt og sammensetning her.
10 SISTE NYHETER
10 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no