skilleFrokost-TV oppskrifterskilleQUIZ!skilleMat med Tinaskille_slutt
Julemat 3_1
Her er du: NRK.no > Mat > Julemat
 
 
 Skille

Adventskos

I mellom alle juleforberelsene, bør du sette av tid til å slappe av med noe godt å bite i.

Publisert 12.12.2005 11:12. Oppdatert 13.12.2005 15:34.
Av Magne Hansen

Jula kommer nesten alltid brått på, og sjelden kommer vi fra det uten ekstra stress i innspurten.

For å unngå dette, kan det være lurt å legge inn små kosepauser for deg og dine, der alt snakk om gaver og steketider er forbudt.

Serveres noe godt å bite i, blir stemningen straks lettere. Da de fleste kanskje er lei av gløgg etter ørten julebord og lignende, anbefaler vi vørterbrød (også kalt julebrød) og kakao; ordentlig norsk tradisjonssnacks.

Foto : Opplysningskontoret for meieriprodukter

Adventskakao

2,5 dl lettmelk
1 ss kakaopulver
1 ss sukker
1 stjerneanis
4 hel kardemomme frø
4 hel nellik

Rør ut kakaopulver og sukker i melken, tilsett krydder og kok langsomt opp. Sil fra krydderet og server!

Vørterbrød

1 flaske vørterøl
0,5 dl vann
50 g smør
50 g gjær
Foto: Opplysningskontoret for meieriprodukter
6 dl siktet rug
7 dl hvetemel
2 ts anisfrø malt
1 ts malt nellik
1 ts salt
2 dl rosiner

I stekeovn ved 200ºC i 40 - 50 minutter
Rør ut gjæren i lunkent vann og vørterøl, smelt smøret og bland i. Tilsett mel, krydder, og rosiner etter smak.

Arbeid deigen godt. Dryss mel over, dekk med klede og la deigen heve til dobbel størrelse. Del deigen i to og trill til runde kaker. Etterhev i 30 minutter. Stekes ved 200 grader nederst i ovnen i 40-50 minutter..

Server vørterbrød med geitost.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM JULEGODT

Tina Nordström

Alle Tina Nordströms oppskrifter finner du her.

Kokke-Lise

Alle Lise Finckenhagens oppskrifter finner du her.



Lars Barmen

Lars ledet Barmeny som gikk i over fem år på NRK. Se oppskriftene her.

Eide og Morris

Linda Eide og en Morris finner nisjer innen matlaging i vårt langstrakte land.

 
GÅ TIL OPPSKRIFTENE

Kylie Kwong

En av Australis mest populære kokker som tilbereder kinesisk mat som du aldri har sett det før.

 

Gastronomi

Henry Notaker leder vei i den gastronomiske verden. Se programmene og mer her.

Kokkekamp

Programmet der det ble konkurrert om matretter. Oppskriftene finner du her.

Pix
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no