I mellom alle juleforberelsene, bør du sette av tid til å slappe av med noe godt å bite i.
Av
Magne Hansen
Jula kommer nesten alltid brått på, og sjelden kommer vi fra det uten ekstra stress i innspurten.
For å unngå dette, kan det være lurt å legge inn små kosepauser for deg og dine, der alt snakk om gaver og steketider er forbudt.
Serveres noe godt å bite i, blir stemningen straks lettere. Da de fleste kanskje er lei av gløgg etter ørten julebord og lignende, anbefaler vi vørterbrød (også kalt julebrød) og kakao; ordentlig norsk tradisjonssnacks.
|
Foto : Opplysningskontoret for meieriprodukter |
Adventskakao
2,5 dl lettmelk
1 ss kakaopulver
1 ss sukker
1 stjerneanis
4 hel kardemomme frø
4 hel nellik
Rør ut kakaopulver og sukker i melken, tilsett krydder og kok langsomt opp. Sil fra krydderet og server!
Vørterbrød
1 flaske vørterøl
0,5 dl vann
50 g smør
50 g gjær
|
Foto: Opplysningskontoret for meieriprodukter |
6 dl siktet rug
7 dl hvetemel
2 ts anisfrø malt
1 ts malt nellik
1 ts salt
2 dl rosiner
I stekeovn ved 200ºC i 40 - 50 minutter
Rør ut gjæren i lunkent vann og vørterøl, smelt smøret og bland i. Tilsett mel, krydder, og rosiner etter smak.
Arbeid deigen godt. Dryss mel over, dekk med klede og la deigen heve til dobbel størrelse. Del deigen i to og trill til runde kaker. Etterhev i 30 minutter. Stekes ved 200 grader nederst i ovnen i 40-50 minutter..
Server vørterbrød med geitost.