skilleFrokost-TV oppskrifterskilleQUIZ!skilleMat med Tinaskille_slutt
Julemat 3_1
Her er du: NRK.no > Mat > Julemat
 
 
 Skille

Surkål

Surkål er ein gamal europeisk mattradisjon, og er særleg vanleg i Nord-Europa. Her får du to ulike oppskrifter på surkål - begge er like gode til julemat!

Publisert 28.11.2000 09:32.

Ingrediensar oppskrift 1

- 1 kg finsnitta kål
- 1 ss smør eller margarin
- 1 stort syrleg eple
- 1 ss kveitemjøl
- ca 1 ts salt
- 1 ss karve
- ½ dl kaldt vatn
- ca 1 ½ ss eddik 7 %
- ca 1 ½ ss sukker

Surkål må ikkje kokast i jerngryte. Kålen kan lett bli misfarga.

Ha smør/margarin i bunden av kasserolla. Stikk kjernehuset ut av eplet, og skjer eplet i tynne skrivar. Bland mel, salt og karve. Legg kålen i kasserolla lagvis med epleskrivar. Dryss blandinga mellom laga. Hell på kaldt vatn.

Gi surkålen eit godt oppkok, og la han så småkoke under lokk, ¼ - 1 time viss han skal frysast, 1 – 1 ½ time dersom han skal brukast med det same.

Rist og drei på kokekaret av og til så kålen ikkje svir i botnen. Om det dampar bort mykje væske, må det spes på litt meir, men surkål må ikkje bli for fuktig. Smak godt med salt, eddik og sukker. Surkål skal smake friskt sursøtt.


Ingrediensar oppskrift 2

- 1 kg finsnitta kål
- 1 ss smør eller margarin
- 2 store syrlege eple
- ca 1 ts salt
- 1 ss karve
- ca. 1 ½ ss edikk 7 %
- ca 1 ½ ss sukker
- 2 dl vatn

Kokk kålen på same måte som i oppskrifta over. I denne oppskrifta kan ein sløyfe mjøl og erstatte med eple og vatn. Og eddiken kan godt bli blanda i heilt frå starten.

Viss epla har tykt skall, lønner det seg å skrelle dei, elles vil skallet ligge som seige strimlar i surkålen.



Tina Nordström

Alle Tina Nordströms oppskrifter finner du her.

Kokke-Lise

Alle Lise Finckenhagens oppskrifter finner du her.



Lars Barmen

Lars ledet Barmeny som gikk i over fem år på NRK. Se oppskriftene her.

Eide og Morris

Linda Eide og en Morris finner nisjer innen matlaging i vårt langstrakte land.

 
GÅ TIL OPPSKRIFTENE

Kylie Kwong

En av Australis mest populære kokker som tilbereder kinesisk mat som du aldri har sett det før.

 

Gastronomi

Henry Notaker leder vei i den gastronomiske verden. Se programmene og mer her.

Kokkekamp

Programmet der det ble konkurrert om matretter. Oppskriftene finner du her.

Pix
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no