Lurer du på hvilken potetsort du skal velge til nyttårsmiddagen? Her finner du forslag til hvilke poteter som passer til middagsrettene i juletiden.
Av
Kari-Lill Fredriksen
|
Hvilken potetsort velger vi til jul? Foto: Scanpix. |
Lutefisk
Til lutefisk passer en potet med mye smak. Mandelpotet er foretrukket av mange, men også Ringerikspoteten er et godt valg. Begge sortene har forholdsvis gult kjøtt som gjør tallerkenen ekstra innbydende.
Ribbe
Her er det mange muligheter, men også til ribbe anbefales en smaksrik sort, som Mandel eller Pimpernell. Vil man ha en mer smaksnøytral potet, prøv den nye sorten Asterix.
Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker anbefaler også Kerrs Pink til ribben.
Pinnekjøtt
Som til ribbe. Mandelpotet er et godt valg til pinnekjøtt, men også Pimpernell er svært passende. Ønskes en mer nøytral potet, anbefales Asterix eller Folva.
Kalkun
Mye smak på poteten kan komme i veien for kalkunen. Derfor vil en mer nøytral potet, som Rosewald, Asterix eller Beate være gode valg.
Torsk
Mandel, hvis man ønsker mye smak. Ekstra godt til torsk er poteter som tar opp i seg mye av kraften på tallerkenen, som Folva, Asterix eller Beate.
Vilt
Her er Mandelpoteten den store vinneren, eller Rosewald, dersom man vil ha en litt mer nøytral smak.
Rakefisk
Ringerikspoteten er det selvfølgelige valget for rakefiskelskere. Ikke bare på grunn av smakskombinasjonen, men også fordi det er tradisjon.
I romjulen
Folk vil gjerne spise noe annet i romjulen, og da lages det gjerne potetsalat til Folva eller Asterix er begge gode valg. Dette er faste poteter som egner seg godt i salat. Til sild kan man variere med å lage salat av Blå Kongo.
Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker og Bama Gruppen AS/Aftenposten.