skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Hjertestans og livløshet

På hvilket tidspunkt er det alvor når noen segner om og virker livløse?

Publisert 19.03.2001 15:23. Oppdatert 19.03.2001 16:46.
Dagen etter at episoden med Ståle Solbakkens hjertestans ble kjent, ble det antydet at det tok litt tid før behandling ble iverksatt fordi hans treningskamerater trodde først at han bare fleipet med dem. Hvis noen skulle føle usikkerhet i en slik situasjon, har vi noen råd til en rask avklaring:

Ved å stikke fingrene hardt inn i kjevevinkelen (overgangen kjeve/hals) eller mot øyeeplet med øyelokket foran, vil det kreves svært god selvkontroll om en ikke får en reaksjon hos en som ikke er bevisstløs. Er det ingen reaksjon, er det sjelden tid til å begynne å leite etter pulsen, da denne kan være vanskelig å finne også på en våken person uten hjertestans. En kan få en rask indikasjon på om vedkommende puster ved å legge øret/kinnet ned mot den bevisstløses nese og munn og samtidig se nedover brystkassa om det er noen bevegelse av denne. Har en et speil tilgjengelig, vil en ved å holde speilet rett foran munnen til en som puster få dogg på speilet, men dette er heller ikke en undersøkelse man gjør hvis speilet ikke er tilgjengelig umiddelbart.

Husk ellers å legge de som puster i stabilt sideleie, og å starte hjerte-lungeredning hos de som ikke har noen livstegn, men i denne omgang har vi ikke tenkt å gå gjennom disse teknikkene fullt ut, men bare minne om at det å kunne dette er avhengig av gjennomgått kurs med jevnlige repetisjoner.

Siste saker:

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no