OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Hovedbanner - Helge Ingstad

Her er du: NRK > Nyheter > Bakgrunn > Portretter > Helge Ingstad

Oppdatert 30.03.2001 07:17

NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Kultur

Sport
Distrikt

Bakgrunn
Magasinet

Siste 48 timer
Sendinger

Trafikk
Vær
 
PORTRETT

 

Helge Ingstad bisatt

Kongeparet og statsminister Jens Stoltenberg var til stede da Helge Ingstad ble bisatt fra Ris kirke i Oslo i dag.

Helge Ingstad er død

Forskeren, forfatteren og eventyreren Helge Ingstad er død, 101 år gammel. Sammen med sin kone Anne Stine oppdaget han de norrøne bosetningene på Newfoundland og fratok Columbus æren for å ha oppdaget Amerika.

Helge Ingstad:

Den siste viking

Helge Ingstad er en av Norges store forskere og oppdagere. Han ble født i 1899 og skrev en rekke bøker fra sine eventyrlige reiser. På 1960-tallet påviste han at norrøne folk oppdaget Amerika 500 år før Columbus. Etter mange års graving på nordspissen av New Foundland fant han restene av en 1000 år gammel norrøn boplass - kanskje Leiv Eirikssons.

Historietime i det grønne:

Hjemme hos Leiv Eiriksson

En vårdag i 1960. Helge Ingstad vasser i land i L’Anse aux Meadows helt på nordspissen av New Foundland. En liten husklynge i havgapet, befolket av 84 innbyggere.

Forfatteren Helge Ingstad:

"Jeg streifet omkring som jeg ville"

Helge Ingstad var den skrivende oppdageren. Nesten hver reise han tok, avfødte en bok. Skildringene var sterke, fengslende og fargerike, men alltid basert på fakta.

Helge Ingstad

- Dette holder ikke. Jeg vil bestemme over mitt eget liv! Omtrent slik falt ordene en dag i 1925. Helge Ingstad, den gang 25 år gammel, satt begravet i en haug med dokumenter på sitt advokatkontor i Levanger.

Helge Ingstad – 24. januar

I morgen avdukes monumentet over Helge og Anne Stine Ingstads arbeid i Oslo. Helge Ingstad, 101 år gammel vil selv være til stede ved avdukingen. Den 21. juni i fjor var Helge Ingstad lunsjgjest i Østlandssendingen, og i dagens lunsj kan du møte Helge Ingstad på nytt i samtale med Jan Rustad.

Lenker

Her finner du lenker til mer informasjon om Helge og Anne Stine Ingstad. Hvis du har tips til flere nettsteder, ser vi gjerne at du sender oss et tips om dette.


 
 
SØK

HELGE INGSTAD

10 SISTE NYHETER

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   21.12.2008 15:45