OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Nytt toppbanner

Her er du: NRK > Programmer > Radioarkiv > Sånn er livet > Samfunn > Flerkulturelt

Oppdatert 13.06.2002 13:16

SAMFUNN
 

"Skikk og bruk"

Publisert 13.06.2002 13:16

Ferietiden står for døren. Mange legger snart turen ut av landet. Da kan det være greit å få noen få tips på veien om hvordan man bør oppføre seg.


Japan

I forbindelse med fotball-vm er det mange som har dratt til Japan og Sør-Korea. Da kan det være greit å få noen gode råd. Visste du for eksempel at det er veldig høflig å lage tydelige slurpe- og smattelyder når man spiser? Det oppfattes nemlig som et kompliment til kokken. Men å kun bruke en persons fornavn er en tabbe mange europeere gjør. Det er veldig uhøflig i Japan. Ellers er det viktig å ikke sitte med beina i kors . Man skal sitter rett i ryggen med beina samlet. Dersom man får et visittkort man behandle det med ærbødighet. Det er en fornærmelse hvis man legger det rett i lommen eller skriver på det.

Man bør også være forsiktig med å fortelle vitser. Det er ingen tradisjon i Japan. Som regel er vitsen mest moro for nordmannen som forteller den, og det hele blir pinlig.

- God mat skal belønnes med smatting og slurping. Da skjønner verten at du er fornøyd med maten, sier Masako Fukada Andersen.


Midtøsten

Mange er kanskje litt usikre på hvordan man skal kle seg hvis man skal reise til et muslimsk land der religionen står sterkt. Ashraf Al-Khadra og Eiqbak Al-Zirje mener det er viktig å vise litt respekt for tradisjonene. Det er lurt å finne lette og ledige plagg som kan dekke mye av kroppen. Bar navle eller singlet kan være litt på kanten. Et hodeplagg er fint å bruke, men det kan godt være en hatt.

Vær oppmerksom dersom du skal på restaurant. Det er forventet at mannen skal betale. Folk vil kunne se rart på dere hvis man foreslår å dele på regningen eller at kvinnen betaler. Dessuten må man se opp for nøding. Man slipper ikke unna med å si at man er mett. Dersom man spiser opp absolutt alt på tallerkenen kan verten oppfatte det som om du synes du fikk for lite mat, mener Eiqbak Al-Zirjer.

- Som mann er det jeg som må betale på restaurant, uansett pris. Kvinner kan ikke spandere på meg, ler Ashraf Al-Khadra.


Pubkultur

Nordmenn og skandinaver er kanskje ikke veldig stolte av sin egen drikkekultur. Men den kanadiske bartenderen Duncan Harwood mener nordmenn er mer hyggelige når de har litt innabords. Han synes stemningen er trygg og harmonisk på norske puber. Fulle folk i hjemlandet Canada holder han seg langt unna.
I mange deler av verden er det vanlig å spandere mer, men med det norske prisnivået forstår Duncan at det er litt sjeldnere her. Et godt tips på veien er å være mer høflig når man bestiller mat og drikke. I Norge er det en veldig uformell måte å bestille på. En pekefinger i været betyr gjerne "kan jeg bestille en øl til, vær så snill?

- Nordmenn bør være klar over at det er vanlig med mer formell høflighet på restaurant i andre deler av verden, mener bartender Duncan Harwood fra Canada .


 
 
SØK

Migranytt
Banner Migrapolis 140
banner arve beheim karlsen-saka 140
10 SISTE FLERKULTURELT
13.06.2002 13:16
"Skikk og bruk"
11.06.2002 12:11
Makt og flerkultur
05.06.2002 13:15
Kjønnsroller
28.05.2002 11:29
Her eller der
13.03.2002 14:33
Fra Cuba til Mekka
01.08.2001 11:11
Rømte fra tvangsgifte
26.05.2001 02:18
Tulipanpris til Shabana

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   04.01.2009 15:25