Telemark Kultur 3_1
Her er du: NRK.no > Papirkurv > Buskerud, Vestfold, Telemark GAMLE TING (10.5.2004) > Kultur NRK Telemark Sist oppdatert 12:37
SAMLESIDER:


Aktuelt:





Andre medier:
TIPS OSS >
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
 
SØK LOKALT PÅ:
 
 

Kongelig biograf fra Porsgrunn

Porsgrunnsmannen Tor Bomann-Larsen er for tiden aktuell med "Kongstanken", første bind i biografien om kong Haakon VII og dronning Maud. Hvem skulle tro at en artiumsløs spirrevipp fra Herøya skulle få tilgang til de europeiske kongehusenes innerste hemmeligheter?

Publisert 07.11.2002 12:10. Oppdatert 08.11.2002 14:08.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av

Tor Bomann-Larsen er maler, samfunnssatiriker, samt forfatter av barnebøker, tegneserier og romaner. Og ikke minst er han en anerkjent biograf som for tiden er aktuell med "Kongstanken", første bind i biografien om kong Haakon VII og dronning Maud.

Kongelig selskap

I tre år har han jobbet med biografien om kong Haakon og dronning Maud, og regner med å tilbringe minst de neste fire årene tett i deres selskap.

- Å skrive en biografi er "som å bli kjent med et nytt menneske og leve med det i åresvis," sier Bomann-Larsen, og dét er ikke alltid like hyggelig. Samboerskapet med de kongelige er betraktelig mer behagelig enn tilfellet var med Roald Amundsen, som Bomann-Larsen skrev en biografi om i 1995.

Når det prosjektet var over arrangerte han en regelrett utflyttingsfest for Amundsen... Dermed blir det viktig å velge med stort omhu hvem sin biografi man velger å skrive.

- Det er meget viktig at man skal føle seg kallet til å skrive om akkurat den personen, sier biografen.

Tilgang til låste arkiver

Bomann-Larsen har som førstemann fått tilgang til private kongelige arkiver over hele Europa. Det han ikke skjønte da han i audiens hos kong Harald fikk vite at han skulle få innfridd sitt ønske om å grave i Slottets brevbunker, var at dette også åpnet veien til de låste arkivene hos de andre kongehusene i Europa. - Det er jo egentlig en stor familie, sier Bomann-Larsen.

Biografen har gravet frem mye nytt og ukjent materiale om vårt første kongepar i moderne tid. Blant annet har det blitt klart at prins Carl av Danmark, som senere ble vår kong Haakon VII, ble mishandlet og hadde en svært hard barndom.

- Noen ganger så kommer du over et dokument som gjør at du begynner å kaldsvette fordi du ser at det du sitter med i hendene nå, det endrer kanskje vår historie, forteller Bomann-Larsen. Allikevel var han aldri fristet til å holde tilbake informasjonen han har funnet.

Han en klar på at hans integritet som forfatter avhenger av at han står helt fritt, og det har han fått anledning til. Bomann-Larsen sier at det er "oppsiktsvekkende" for en forfatter av en kongebiografi å få så frie tøyler som han har fått.

Tegneserie-entusiast

Veien har vært lang fra Bomann-Larsens oppvekst, med utsikt til den gule fabrikkrøyken fra Herøya, til de indre kongelige gemakker. Underveis har han skrevet for Disney, en jobb han husker tilbake på med liten glede på tross av at han var stor Donald Duck-entusiast i sin barndom. Mer morsomt var det å lage tegneserie selv ("1905") om kongevalget, og dermed ikke langt fra hans nye biografi.

Innimellom har han beskjeftiget seg ikke minst med polarhelter, i både tegneserieformat, som barnebøker og biografi. Dessuten har han skrevet essays og biografi om Drammensforfatteren Sigurd Christiansen, og ikke minst en roman, ("Livlegen", 1999).

Når han engang blir ferdig med biografi-serien om kong Haakon og Dronning Maud tror han kanskje han tar et avbrekk fra biografiene og skriver en roman til, men forfatter, det blir han ut sin levetid, forteller Tor Bomann-Larsen.

Tor Bomann-Larsen er 51 år gammel, han er tvilling, bosatt i Drammen, og er gift med forfatter & billedkunstner Hilde Diesen.


Siste saker:

 

Østafjells

Buskerud, Telemark og Vestfold har nye sider:

Teknisk feil på wap

På grunn av tekniske problemer er det ikke mulig å lese våre nettsider via mobiltelefon. De blir ikke oppdatert, men det jobbes med å finne en løsning på problemet.

 
10 SISTE NRK TELEMARK
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no