skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Nyheter/Innenriks/valg/valg 2003 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2003 Sist oppdatert 14:48
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
 
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
KrF-partileder Valgerd Svarstad Haugland følger spent med på utviklingen i kommunevalget på Hotel Royal Christiania i Oslo
KrF-partileder Valgerd Svarstad Haugland følger spent med på utviklingen i kommunevalget på Hotel Royal Christiania i Oslo

KrF kan bli taperen

Sexbråket i Rogaland får sin del av skylden for at Kristelig Folkeparti er i ferd med å gjøre sitt svakeste lokalvalg siden andre verdenskrig.

Publisert 15.09.2003 21:48. Oppdatert 15.09.2003 22:13.
Stemningen var nedtrykt og avmålt blant de rundt hundre frammøtte ved partiets valgvake ved Royal Christiania Hotel i Oslo.

Ifølge valgdagsmålingen til NRK kunne partiet vente seg en oppslutning på 6,6 prosent, mens TV 2s var noe mer optimistisk med 7,6 prosent av stemmene.

For å finne tilsvarende tall må vi tilbake til partiets svakeste kommunevalg etter krigen i 1963 da KrF oppnådde 6,8 prosents oppslutning.

Skuffet partiledelse

- Jeg er ikke overrasket, men skuffet. Trøsten får være at oppslutningen er bedre enn da vi startet valgkampen, sier partileder Valgerd Svarstad Haugland.

Før valgvaken tok til hadde hun håpet på et like godt valg som sist, da partiet oppnådde 10,1 prosents oppslutning i fylkestingsvalget og 9,3 prosent i kommunevalget.

- Når noen vinner, må andre tape. Denne gang ser det ut til å bli vår tur til å gå ned, sier partilederen.

Parlamentarisk leder Jon Lilletun var en skuffet, men langt fra slagen mann valgnatta. Tendensen har vært til stede i en rekke målinger. Nå må vi samle oss om å få tilbake tilliten fra velgerne, sier Lilletun til NTB.

Medhaug-effekt?

- Nå må vi samle oss om å få tilbake tilliten fra velgerne, sier parlamentarisk leder Jon Lilletun.
- Det er ingen tvil om at Medhaug-saken har hatt en innvirkning på at oppdriften, som vi håpet på i valgkampen, uteble. Det var frustrerende vanskelig å få oppmerksomhet om vår politikk. Men jeg tror ikke Medhaug-saken er hele forklaringen. At vi er et regjeringsparti kan være en annen årsak. Det gis ingen styringspremie for å sitte i regjering, sier Lilletun.

Valgerd Svarstad Haugland innrømmer at det har vært vanskelig å få fram det politiske budskapet i valgkampen.

- Det har vært en rotete og svært krevende valgkamp. Ikke bare for KrF, men for alle partier. Det har vært vanskelig å nå fram med et politisk budskap, og rikspolitikerne har nok preget valgkampen i for stor grad, sier partileder Valgerd Svarstad Haugland til NTB.

Hun medgir imidlertid at rikspolitikerne i hennes parti har fått hard konkurranse om oppmerksomheten fra en viss Jan Birger Medhaug fra Rogaland.

- Jeg vet ikke om Medhaug-saken er skyld i tilbakegangen. Vi skal evaluere valgkampen etter valgnatta, sier Svarstad Haugland.

(NTB)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM VALGET 2003

Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE
10 SISTE NYHETER
Følg debattane i
Stortinget på
direkten.
Video Video  Lyd Lyd
30 SISTE VALGNYHETER FRA HELE LANDET
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no