skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Kongehuset
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset Sist oppdatert 13:17
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
NYOPPUSSET: Et nyoppusset slottskapell vil møte dåpsbarnet, kongefamilien og gjestene når prinsesse Ingrid Alexandra døpes på lørdag. (Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX)
NYOPPUSSET: Et nyoppusset slottskapell vil møte dåpsbarnet, kongefamilien og gjestene når prinsesse Ingrid Alexandra døpes på lørdag. (Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX)

Nyrestaurert slottskapell

Når prinsesse Ingrid Alexandra døpes lørdag, blir det i et nyrestaurert Slottskapell. Det er tradisjon at barna i kongefamilien blir døpt i dette kapellet.

Publisert 15.04.2004 10:36. Oppdatert 15.04.2004 11:03.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Anne Baggethun

Se bildene av slottskapellet

Den siste dåpshøytideligheten i familien fant sted i fjor sommer, da kong Harald bar Maud Angelica Behn til dåpen på 100-årsdagen for oldefar kong Olavs fødsel.

Kong Harald og de to søstrene hans, prinsessene Ragnhild og Astrid, er døpt her - og i generasjonen etter - kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise.

155 år gammelt

Slottskapellet har i det hele tatt vært ramme rundt mange viktige begivenheter i kongefamiliens liv. Kongen og kronprinsen er konfirmert her - det er også prinsesse Ragnhilds to eldste barn.

Haakon 7. og Olav 5. lå på lit de parade her, og folk fikk komme inn i kapellet for å ta sin avskjed med monarkene.

Grunnstenen til Slottet i Oslo ble lagt av kong Karl Johan av Sverige og Norge i 1825 - nettopp under det som skulle bli Slottskapellet. Selve kapellet ble innviet 24 år senere, i 1849, med kong Oscar 1. og hele kongefamilien til stede - og slottsarkitekt H.D.F. Linstow.

DØPEFONT: Slottskapellets døpefont får en sentral plassering under prinsesse Ingrid Alexandras dåp. (Foto:Terje Bendiksby / SCANPIX)

Tilbake til opprinnelsen

De siste månedene har det altså foregått restaurering i kapellet. Riksantikvaren har deltatt i arbeidet med å føre kapellet tilbake til det opprinnelige, både når det gjelder farger og materialer - så langt det har vært mulig.

Veggene i første etasje og på galleriet har fått en grønn farge med rød dekor, slik en mener de hadde i den første perioden fra 1844. Den røde dekoren er laget etter rester som er funnet på veggene.

Stukkmarmoren på bakveggen i koret er restaurert. Dette er en imitasjon av marmoroverflate, og det er svært få håndverkere som kan denne teknikken i dag. Derfor har det blitt hentet inn speseialkompetanse fra Tyskland.

Gulvet, basen på søylene og fotpanelene har fått tilbake den opprinnelige fargen.

Det kapellet som møter dåpsbarn, familie og 300 gjester lørdag, er altså så langt det mulig likt det kapellet kong Oscar 1. innviet for 155 år siden.

LENKER
Siste saker:

 
10 SISTE NYHETER
50 SISTE KONGEHUSET
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no