skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Kongehuset
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset Sist oppdatert 13:17
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Prinsessen på slottsbalkongen

Det var en gråtende prinsesse Ingrid Alexandra som ble døpt i Slottskapellet lørdag, men gråten hadde stilnet da hun ble vist fram fra slottsbalkongen etter dåpsseremonien.

Publisert 17.04.2004 14:07. Oppdatert 17.04.2004 14:52.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Hilde Bruvik

SE BILDER: DÅPEN I SLOTTSKAPELLET
SE BILDER: GJESTENE ANKOMMER
SE BILDER: OFFISIELLE DÅPSBILDER
SE BILDER: DÅPSLUNSJ PÅ SLOTTET

Prinsessen ble båret til dåpen av kong Harald og ble døpt av biskop Gunnar Stålsett. Kronprinsesse Mette-Marit tok av dåpslua før seremonien.

Prinsessen gråt gjennom mesteparten av seremonien i Slottskapellet, mens foreldrene forsøkte å trøste henne.
Etter dåpen kom Mette-Marit og Haakon ut på slottsbalkongen for å vise fram den lille Ingrid Alexandra. Kong Harald, dronning Sonja og Marius var også med.

Storebror Marius bar dåpslys under den høytidelige seremonien (foto: NRK)

Marius med dåpslys

Dåpsbarnet ble båret inn i Slottskapellet av sin mor, med far Haakon ved deres side. De ble fulgt av kongeparet, prinsesse Märtha og to av fadderne, kronprinsesse Victoria og mormor Marit Tjessem. Preludiet var en marsj i tradisjon fra Vågå, spilt av Per Sæmund Bjørkum.

Storebror Marius spilte en viktig rolle som bærer av dåpslyset. Han kom inn i Slottskapellet sammen med biskop Gunnar Stålsett og domprost Olav Dag Hauge, og bar lyset opp til alteret. Etter seremonien fikk han dåpslyset tilbake fra biskop Stålsett og plasserte det på et bord sentralt i kirken.

Olavs kjole

Det var da kronprinsessen begynte å lese fra Bibelen, at Ingrid Alexandra begynte å gråte, mens kronprinsen forsøkte å berolige den lille.

– En ny tronarving bæres til dåpen, og et nytt blad føyes til vår historie, sa biskop Gunnar Stålsett da han hilste gjestene.

– Her i Slottets hjerterom, har vår kongefamilie i flere generasjoner vært samlet til livets store stunder – i sorg og i glede. I dag er det en gledens dag, sa biskopen i sine åpningsord etter den første salmen.

Prinsessen var ikledd den samme kjolen som den senere kong Olav ble døpt i på Sandringham slott 11. august 1903. Dåpskjolen er ikke brukt siden den gang.

Hennes snart ett år gamle kusine, Maud Angelica, satt rolig på pappa Aris fang. Hun lekte med grevinne Ruth av Rosenborg og leste sammen med pappa i en bildebok.

Lille Ingrid Alexandra på mors fang under dåpen (foto: NRK)

– Må få utforske

Maria Solheim sang «Jeg er i Herrens hender» til akkompagnement av pianist David Wallumrød, deretter sang Sølvguttene.

Biskop Stålsett kom med et lite spark til pressen i sin tale, og sa at den lille prinsessen må få være tenåringen som opplever gryende forelskelser og begynnende frigjøring.

– På livets store gavebord er barndommen den viktigste gave. Prinsesse Ingrid Alexandra må som andre barn få eie barndommens gleder og sorger, sa biskop Stålsett, og fortsatte:

– Hun må få være ungdommen som utforsker og feirer overgangen til det voksne liv. Bare ved fullt og helt å få være den hun er, kan hun en gang få oppleve at det er en gave å gå inn i den gjerning som venter, sa han.
Flere hundre mennesker samlet seg på Slottsplassen da prinsesse Ingrid Alexandra ble døpt.

Blant publikum var også Hafslundsøy Barnegospelkor fra Sarpsborg. Elleve av jentene fra gospelkoret var samlet for å synge den nykomponerte sangen «Velkommen til verden, prinsessen vår» da gjestene ankom dåpen. Alle var flott pyntet i bunad og hadde med norske flagg.

– Prinsessen er kjempesøt, jeg har sett bilde av henne. Vi gleder oss veldig til å synge, sa Ida Marie Gundersen (9) til NTB.

Også mange turister hadde funnet veien til den store begivenheten. Man kunne høre både tysk, italiensk og fransk blant de frammøtte.

LENKER
Siste saker:

 
10 SISTE NYHETER
50 SISTE KONGEHUSET
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no