skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Kongehuset
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset Sist oppdatert 13:17
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Overøst med gaver

Tre store bord måtte til for å få plass til alle dåpsgavene til prinsesse Ingrid Alexandra. Litt av gulvet måtte også tas i bruk for å få plass til de største – en pulk og en gyngehest.

Publisert 17.04.2004 16:19. Oppdatert 17.04.2004 16:21.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Den lille prinsessen vil ikke mangle smykker når hun i fremtiden skal pynte seg til hverdags eller fest. Fra besteforeldrene kong Harald og dronning Sonja fikk hun et nydelig perlekjede med et hjerteformet anheng med diamanter og en rubin i midten. Til kjedet hører også to sett med ørepynt, et med diamanter og et av perler.

Inne i lokket på det spesielle skrinet der smykkene lå, var det bilder fra dåpsbarnets første uker. Skrinet var utført i såkalt decoupage, en kunstart som dronning Margrethe er spesialist på og som dronning Sonja også skal ha begynt å interessere seg for. Hvem som har laget smykkeskrinet, var det ikke mulig å få bekreftet dåpsdagen.

Ingrid Alexandra fikk også kosedyr i presanger (Foto: Lise Åserud/Scanpix/POOL)

Bamser og bibler

Den lille prinsessen vil heller ikke mangle sølvbestikk og andre sølvgjenstander hvis hun vil dekke til fest i fremtiden. Bestikk, krus, tallerkener og lysestaker var det rikelig av på gavebordet.

Mange bamser, bibler og eventyrbøker var det også, i tillegg til noen vakre små kjoler og en rosa T-skjorte med inskripsjonen. «I am a princess».

Gavene fra fadderne i Danmark og Spania var ikke kommet fram til dåpsdagen, men kronprinsesse Victoria ga sitt fadderbarn en vakker sølvbolle med prinsessens monogram.

Fra mormor Marit Tjessem fikk Ingrid Alexandra en vakker medaljong i gull med kjede, og fra tante Märtha og onkel Ari var gaven to skinninnbundne bøker med folkeeventyr og et halskjede med små perler.

Morfar, Sven O. Høiby, ga sitt barnebarn et fargerikt maleri med motiver fra norske eventyr.
Fødselshjelperne fra Rikshospitalet ga en av de morsomste gavene, bitte små gummistøvler og regntøy med kumønster i sort og hvitt.

Offisielle gaver

Regjeringens dåpsgave til prinsesse Ingrid Alexandra er et såkalt titteskapsbilde med tittelen «Dåpsfølge».

Bildet framstiller et fargerikt dåpsfølge med gjester og musikanter. De tolv frodige figurene i bildet er laget i keramikk og pyntet med stoff, bånd, perler og smykker. Det er laget av billedkunstneren Janicke Ebbing fra Oslo.
Biskop Stålsett ga henne en familiebibel i to bind, mens gaven fra Stortinget var et vakkert, blått glassfat og fire lysestaker i sølv.

Fra Garden vanket det kakeskjeer, – gafler og kakespade.
Fylkesmennene ga også eventyrbøker og Oslo kommune et gedigent sølvkrus. Kristiansand kommune ga en sølvtallerken, og dåpsbarnets hjemkommune Asker ga en fjellpulk. Fra Maihaugen kom det en flott, stor gyngehest med monogram på meiene, og fra Sametinget en samedukke med komse.

Det var også flere gavekort med bidrag til kronprinsparets humanitære fond på gavebordet.

Den lille jenta fikk også en nydelig Hardanger-drakt i størrelse to – fire år fra Hardangerrådet. Medlemskap i Turistforeningen fikk hun også – sammen med boka «Til fots i Norge».

LENKER
Siste saker:

 
10 SISTE NYHETER
50 SISTE KONGEHUSET
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no