skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Kongehuset
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset Sist oppdatert 13:17
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Kjærligheten kronet med jentebaby

Kronprinsparets førstefødte kommer 29 måneder etter at paret giftet seg i Oslo domkirke i august 2001. Her kan du følge parets forhold fra de traff hverandre til i dag, i tekst, bilder og video.

Publisert 21.01.2004 05:29. Oppdatert 21.01.2004 10:34.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
En gravid Mette-Marit fotografert under hennes 30-årsdag i august i fjor. (Foto: Erlend Aas, Scanpix)
Av Benny André Johansen.

Kronprinsesse Mette-Marits fødsel på Rikshospitalet markerer at et nytt kapittel er innledet i kongehusets historie: En ny tronarving er født.

Den lille blir nummer to i arvefølgen til tronen, etter kronprinsen selv. Prinsesse Märtha Louise og hennes datter Maud Angelica skyves dermed et hakk lenger ned på listen over arverekkefølgen.

Mette-Marit gravid

Mette-Marits graviditet ble kunngjort for det norske folket 4. juli i fjor - en solrik fredag, som alt i forveien hadde pekt seg ut som en svært spesiell dag for kongefamilien.

Årsaken var dronning Sonjas 66 års fødselsdag. Samtidig hadde den første kongelige barnedåpen på tre tiår skjedd bare to dager tidligere - en dåp som attpåtil fant sted på dagen 100 år etter kong Olavs fødsel.

Mette-Marit er gravid. (Dagsrevyen 04.07.2003)

Et stort pressekorps ventet på kronprinsparet i Tønsberg etter at kronprinsessens graviditet var gjort kjent. (Arkivfoto: Thomas Bjørnflaten, Scanpix)


For kronprinsen var programmet denne dagen ekstra omfattende, ettersom han var regent mens kong Harald deltok i seilregatta i Spania. Dermed fikk han også gleden av selv å bringe det glade budskapet for regjeringen i statsråd.

Etter endt arbeidsdag ble kronprinsparet møtt av et stort og nysgjerrig pressekorps da de kom til Tønsberg med ettermiddagstoget. Deretter bar det rett til feiring av dronningens fødselsdag og kronprinsessens graviditet på Mågerø.

Kronprins Haakon og Marius har et nært og godt forhold. Her fra Marius' første skoledag i Asker i høst. (Arkivfoto: Jarl Fr. Erichsen, Scanpix)

Vant til pappa-rollen

Kronprins Haakon er allerede blitt vant til rollen som småbarnsfar, som stefar for Mette-Marits nå sju år gamle sønn Marius. Forholdet mellom de to er svært godt, og i sin nyttårstale avslørte kronprinsregenten inngående forståelse for småbarnsforeldres utfordringer.

- Det er veldig positivt at en kronprinsregent legger så stor vekt på såkalte myke verdier. Han viser at han tar farsrollen på alvor, sa Ap-leder Jens Stoltenberg etter kronprinsens tale.
Se kronprinsregentens nyttårstale (Sendt 31.12.2003)

Kronprinsens bevissthet om småbarn ble nok også styrket da han i april i fjor ble onkel. Prinsesse Märtha Louise fødte Maud Angelica på Rikshospitalet 29. april, og kronprinsparet tok sporenstreks turen fra London til Oslo for å møte babyen og de stolte foreldrene.

Kronprinsen er glad for å Maud Angelicas onkel. Reporter Knut Knudsen Eigeland

Alt om Maud Angelica

Perfekt tidspunkt for fødsel

Kronprinsparet har i flere intervjuer gitt uttrykk for at de ønsker seg barn. Med studiene i London bak seg og nylig innflyttet til den nye familieleiligheten Skaugum, kunne tidspunktet for fødselen ikke passet bedre.

Kronprinsparet bodde i London før de flyttet tilbake til Oslo. Her fotografert i Hyde Park. (Foto: Nina Eirin Rangøy, Scanpix)
Fra London til Skaugum. Jostein Pedersen og Anne Grosvold følger kronprinsparet fra London til Skaugum. (22.08.2003)

Barnet var da også et svært aktuelt samtaletema da kronprinsparet møtte pressen i forbindelse med kronprinsens 30-årsdag 20. juli i fjor.

- Vi gleder oss veldig og satser på å gi barnet en så trygg oppvekst og så normal barndom som mulig, sa kronprinsen. Han sa også at kronprinsparet vil behandle den nå nyfødte babyen og Mette-Marits sønn Marius mest mulig likt i oppdragelsen.

Samtidig bad han pressen respektere at kronprinsparet ønsker at barna skal få være mest mulig i fred under oppveksten.

Se hele det 15 minutter lange intervjuet med kronprinsparet. Reporter: Vigdis Hvaal. (Windows Media Video)

Eventyrbryllupet

Brudeparet vinker på vei oppover Karl Johans gate etter bryllupet. (Arkivfoto: Thomas Bjørnflaten, Scanpix).
Den nyfødte kom til verden 29 måneder etter at kronprinsparet giftet seg i Oslo domkirke lørdag 25. august 2001. Bryllupet var en folkefest som over 1,7 millioner seere fulgte på TV-skjermen.

– Dere har ikke valgt den minste motstands vei. Men kjærligheten vant. I dag bekreftes det for all verden: Dere har gitt mange mot - mange som lengter etter en kjærlighet "som utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt", sa biskop Gunnar Stålsett i sin tale til brudeparet under vielsen.

Etter storslått feiring i Slottets ballsal, tilbrakte det nygifte paret bryllupsnatten på kongeskipet "Norge" i Frognerkilen utenfor Bygdøy. Deretter satte båten kurs mot Danmark, og det nygifte paret innledet sin katt-og-mus-lek med et fulltallig norsk og internasjonalt pressekorps i forsøk på å ha litt privatliv etter feiringen. Etter hvert ble det klart at bryllupsreisen hadde gått fra Ålborg til Düsseldorf, og derfra med rutefly til New York.

Alt om kronprinsbryllupet i tekst, bilder og video.

NRK.nos videoarkiv fra kronprinsbryllupet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit giftet seg i Oslo lørdag 25. august 2001. Her tar de imot folkets hyllest fra slottsbalkongen. (Arkivfoto: Corelius Poppe, Scanpix)


Kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby kunngjorde sin forlovelse 1. desember 2000. (Arkivfoto: Lise Ånerud, Scanpix)

Forlovelsen

Alvoret i forholdet mellom kronprinsen og Mette-Marit ble bekreftet for det norske folk da kong Harald fredag 1. desember 2000 hadde en stor nyhet å kunngjøre for regjeringen i statsråd: Tronarvingen har inngått forlovelse med Mette-Marit Tjessem Høiby.

Regjeringen med Jens Stoltenberg i spissen var de første som fikk nyheten av kongen personlig, litt etter klokka 9. Klokka 10 leste en gledesstrålende stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl opp et brev fra Kongen til Stortinget, der forlovelsen ble kunngjort.

Kronprinsen har forlovet seg

Tidligere på høsten sa Kongen at det var gledelig at kronprinsen hadde truffet en kjæreste, og håpet på
giftermål.

Helt siden det ble kjent at paret skulle bli samboere i Ullevålsveien 67, hadde folket ventet på nyheten om at forlovelse skulle inngås. Kronprinsen kjøpte den nye leiligheten og flyttet sammen med Mette-Marit og sønnen hennes i september 2000.

Kronprinsen og kjæresten på en benk på St. Hanshaugen i Oslo i oktober 2000. (Arkivfoto: Heiko Junge, Scanpix)

- Ja, jeg har en kjæreste

Det var i et åpenhjertig intervju med Dagsrevyen på Skaugum søndag 14. mai 2000 at kronprins Haakon bekreftet at han hadde et forhold til Mette-Marit Tjessem Høiby. Kronprinsen brøt med dét for første gang prinsippet om ikke å snakke offentlig om privatlivet sitt.

Han sa at han gjorde det for å få debatten inn på rett spor, og for å unngå press på de andre involverte i saka. Han opplyste da at han orienterte kongen og dronningen da de to ble kjærester et halvt år tidligere.

Kronprinsen sitt fyrsteinntrykk av Mette-Marit

- Ja, jeg har en kjæreste

Forholdet mellom kronprinsen og Mette-Marit var et hett tema i norsk presse i tiden før kronprinsen gikk ut. Det ble blant annet kjent at Mette-Marit hadde et barn med en mann som er dømt for flere kriminelle forhold.

Mette-Marit Tjessem Høiby, 7 år, fotografert på sin første skoledag. (Arkivfoto: Scanpix)

Samme årskull

I likhet med kongeparet, er også kronprinsparet jevnaldrende. Kongen og dronningen er begge født i 1937, mens kronprinsen og kronprinsessen er født i 1973.

Da arveprins Haakon ble født på Rikshospitalets kvinneklinikk den 20. juli 1973, var han fjerde generasjon i det norske kongehus i vår tid. Han ble oppkalt etter sin oldefar, kong Haakon VII.

Mette-Marit er født 19. august 1973, og er oppvokst på Slettheia i Kristiansand. Hun kom første gang i kontakt med kronprinsen da hun i 1996 leste til eksamen ved Bjørknes Privatskole i Oslo, for å forbedre sine eksamenskarakterer fra videregående skole. I denne perioden kom hun i kontakt med kronprinsen gjennom felles venner. I januar 1997 fikk hun sønnen Marius.

LENKER
Siste saker:
Siste saker:

 
10 SISTE NYHETER
50 SISTE KONGEHUSET
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no