skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Val 2005 T&F 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Valg 2005 Troms og Finnmark Sist oppdatert 08:15
 

Kampen om Sametinget

Foran Sametingsvalget kjemper to presidentkandidater om å samle et flertall bak seg: Aili Keskitalo i Norske Samers Riksforbund (NSR) og Egil Olli fra Arbeiderpartiet.

Publisert 01.09.2005 10:48.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Knut-Sverre Horn og Torill Olsen

Hva skal Arbeiderpartiet forandre på i Sametinget etter 16 år under NSR-styre? Og hvordan skal den første kvinnelige sametingspresidenten fornye Sametinget hvis hun blir valgt?

Det var noe av utgangspunktet da de to møttes til debatt i NRK Troms og Finnmarks ettermiddagssending.

Mer til folket

Egil Olli la vekt på at Arbeidrpartiet vil kutte ned på administrasjonen og bruke mer penger slik at de kommer samer flest til gode. Han viste til at en ekstrapott på 9 millioner i fjor ble fordelt slik at to tredjedeler gikk til mer administrasjon, og bare 3 millioner kom ut til folket.

NSR mente det ikke var så enkelt.

– Sametinget har fått flere oppgaver, og vi trenger de flinke fagfolka vi har, repliserte Keskitalo.

Olli mente også at Arbedierpartiets gruppe på Sametinget dro nytte av gode kontakter i øvrige deler av partiet når man skulle forhandle om samiske interesser. Det vr ikke minst vikitg i arbeidet med Finnmarksloven, mente Olli - uten at Keskitlo var imponert.

– Oppskrytt nettverk i Ap

– NSR har jobbet fra konsultasjonsordningen som er svært viktige for framtida, sa hun, med henvisnig til avtalen som sier at Sametinget skal bli informert av regjeringen og hørt i alle saker som angår samiske områder.

– Og hva slags Finnamrkslov hadde vi hatt om den var forhandlet fram mellom Egil Olli og Jens Stoltenberg på Youngstorget? Det er ikke sikker vil ville hatt den samme loven som vi fikk, og Ap bør være forsiktig med å ta æren for loven, mente Keskitalo. Hun tvilte på om Ap virkelig nådde fram overfor partikameratene:

– I Alta er det NSRs lokallag som driver barnehagen – i en Arbeiderpati-styrt kommune, sa Keskitalo.

Flere velgere

Registererte i samemantallet har økt med over 20 prosent fra forrige valg. Av drøyt 12.500 stemmeberettigede er det flest i Finnmark med 7083, mens Troms har 2529 stemmeberettigede. Resten fordeler seg på Nordland, Sørsameområdet og Sør-Norge.

43 representanter skal velges fra 13 valgkretser. Norske Samers Riksforbund, NSR, har enten alene eller sammen med andre hatt flertallet i Sametinget og Sametingsrådet. Det største opposisjonspartiet er Arbeiderpartiet. 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Keskitalo blir president

Etter flere ukers opptelling og forhandlinger: Aili Keskitalo blir ny sametingspresident. Norske Samers Riksforbund sikret makta i Sametinget ved å gi i fra seg visepresidentvervet.

Oppvask i SV gjennom epost

Fjerdekandidat for SV i Finnnmark i Stortingsvalget, Kirsti Bergstø, beskylder stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo for å være både illojal og ukameratslig.

- Svekker partiet med oljeutspill

Finnmark SVs fjerdekandidat til stortingsvalget, Kirsti Bergstø, beklager at framtredende SV-folk i fylket svekker partiets miljøprofil.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Troms: Hard kamp om nytt sistemandat

Troms er i større grad enn Nord-Norge forøvrig et byfylke, tross de mange fiskeri-, jordbruks- og forvarskommunene.

SV lover milliarder i landsdelsplan

SV lover ti milliarder kroner til Nord-Norge hvis partiet kommer i regjering. Det sa listetopp Lena Jensen under starten av valgkampen i dag.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no