skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Uenighet om vernesonen hindrer piratfiske-avtale

Spania godtar ikke Norges overhøyhet i Svalbardsonen.

Publisert 23.02.2006 07:56. Oppdatert 23.02.2006 07:59.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Arnt Ryvold

Uenighet om Svalbardsonen blokkerer for en fiskeriavtale mellom Norge og Spania. Det viser et brev fra den spanske fiskeriministeren.

Mens Portugal onsdag signerte en kontrollavtale mot svartfiske i Barentshavet, så vil ikke Spania inngå samme avtale.

Grunnen er at Spania kobler kontrollavtale med uenighet om Norges overhøyhet i Svalbardsonen.

Det viser et brev fra den spanske fiskeriministeren.

Brevet er fra august i fjor, men har vært ukjent for pressen. Det er et svar til forrige fiskeriminister Svein Ludvigsen, etter at han sendte brev til sin spanske kollega med invitt til kontrollsamarbeide rundt det russiske overfisket i Barentshavet.

I brevet uttrykker Spanias fiskeriminister Elena Espinosa Mangana forståelse for bedre kontroll med ukontrollert fiske, men så fortsetter brevet slik:

Anerkjenner ikke norsk suverenitet

"Du er sikkert kjent med kontroversen mellom våre to land, når det gjelder norsk kystvaktens arrest av våre to spanske trålere "Olaberri" og "Olazar" i fiskevernsonen rundt Svalbard.

Jeg er sikker på at du forstår, Mr. Minister, det presserende behov for Spania å komme til en forståelse med Norge, både når det gjelder selve arresten og det grunnleggende spørsmål om Norges rettshåndhevelse i Svalbardsonen. Dette er en meget presserende sak å få avklart, ettersom Spania ikke anerkjenner at Norge har juridisk grunnlag for sin rettsutøvelse i sonen"

Kystvaktarrest og norsk rettergang

Bare to måneder etter dette brevet, ble som kjent to andre trålere oppbrakt av norsk kystvakt for ulovlig fiske av blåkveite i Svalbardsonen. Og hvert øyeblikk nå ventes dommen fra Hålogaland lagmannsrett, etter at det spanske rederiet anket dommen i tingretten, der "Olaberri" og "Olazar" ble dømt for ulovlig fiske.

Uenigheten blokkerer avtale

Det er disse forhold som er bakgrunn for at den spanske fiskeriminister denne uken på nytt uttrykte behov for en bedre fiskerikontroll, men likevel lot være å undertegne en kontrollavtale med Norge, slik Portugal gjorde.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no