skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Findus rydder opp

Fiskematprodusenten Findus rydder opp etter avsløringene om at selskapet produserer fisk som russiske fartøy driver ulovlig i Barentshavet.

Publisert 25.01.2006 06:51. Oppdatert 25.01.2006 11:20.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Arnt Ryvold

- For det første går vi tilbake og sjekker alle påstandene, for enn så lenge er det jo ikke ført et eneste bevis her. I tillegg har vi krevd ytterligere garantier fra vår leverandør, i forhold til dokumentasjon. Vi har kuttet alle forbindelser til Kangamiut som blir uthengt i programmet. Og det siste jeg vil nevne er at vi har engasjert et uavhengig selskap for å sjekke disse påstandene om selskapet.

Det sier administrerende direktør Øyvind Moen i Findus.

Dokumentasjon?

- Nå går blant andre Verdens Naturfond ut og oppfordrer forbrukerne til å be om dokumentasjon for at fisken de kjøper er lovlig fanga. Hva kan Findus gjøre med?

- Vi kan be om dokumentasjon, og vi kan dokumentere ned til det enkelte fartøy. Men likevel er mye vanskelig. Det er myndighetene som skal føre tilsyn med at kvotene overholdes - og ikke vi. Det må kontrolleres ute på havet og er komplisert. Og uansett er det nok i siste instans ganske umulig å vite sikkert om fisken er lovlig fanget, og det gjelder også i Norge.

Initiativ til stormøte

- Dette er et svært alvorlig spørsmål for hele bransjen, og ikke bare Findus. Og hva gjør dere nå for å få næringa med på en opprydding?

- Vi i Findus har tatt initiativ til et møte i næringa, men det er litt vanskelig hvem som skal stå for en slik innkalling. Men jeg jobber på vegne av Findus for å ta et løft i hele bransjen. Findus står for en brøkdel av markedet, men vi får finne oss i å være syndebukk og heller gjøre noe med det, sier Moen.

Han mener dette ikke bransjespørsmål, men at også myndighetene må bidra.

- Det er jo ganske utrolig at denne transportbåten i norsk sone ikke kunne stanses av norske myndigheter, men gikk til England for å levere. Og vi har ingen avtale slik at vi kan få hjelp fra England for å stoppe denne fisken. Så her er det mye som må gjøres både av næringen og myndighetene. Men vi vil stille opp i enhver sammenheng hvor vi kan bidra til å stoppe alt svartfiske. For vi er avhengig av å handle med en næring som fisker bærekraftig, sier Moen.

Siste saker:
Bakgrunn: Russisk tråler rømmer fra Kystvakta (17.10.2005)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM ELEKTRON

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no