skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Herman i lykkerus

Tromsø-ordfører Herman Kristoffersen var søndag fortsatt oppstemt, nesten beruset av lykke etter Mandela-konserten lørdag kveld.

Publisert 12.06.2005 17:13. Oppdatert 13.06.2005 12:45.
SE OGSÅ:
ALT OM:
– Tidenes største arrangement i Tromsø ble en knallsuksess og en uforglemmelig opplevelse. Artistene var storfornøyde. Mange av dem ble igjen på konsertområdet lenge etter konserten for å nyte midnattssola, forteller Herman Kristoffersen og konsertens PR-ansvarlige, Bjørn Eirik Jansen, til NTB.

Kristoffersen legger ikke skjul på at det var et stort øyeblikk for Tromsø-ordføreren da Nelson Mandela entret scenen, vinket med capen og roste byen og Tromsøværingene for «å ha vist verden at dere kan».

– Saken kom best ut

– Mandela gikk direkte på CNN, sier Kristoffersen, som raskt legger til at selve saken, kampen mot aids og hiv, kom best ut.

– Søndag ettermiddag regner vi med at det samlet vil komme inn 10 millioner kroner via givertelefon og fra bedrifter, sier Jansen.

PR-sjefen sier direktøren for Store Norske Spitsbergen Grubekompani på Svalbard ringte ham under den tv-overførte konserten og lovet 100.000 kroner.

– Det gjør godt, også for byer, å strekke seg etter noe som er større enn en selv. Jeg tror Tromsø er blitt en enda bedre by etter Mandela-konserten, sier Kristoffersen etter kvelden der alle kunne gjøre litt for å bidra til kampen mot hiv, aids og fattigdom.

Magi

Medieomtalene av konserten søndag forteller om en kveld full av magiske øyeblikk, der høydepunktet var Nelson Mandela, som brakte Afrika med seg til Tromsø.
Skrøpelige bein til tross, det var et kraftfullt budskap den gamle frihetskjemperen hadde med seg til Tromsø og verdens ledere.

Folkemengden kvitterte med trampeklapp og taktfaste Mandela-rop da Sør-Afrikas tidligere president og store ANC-leder påpeke dilemmaene og selvmotsigelsene i vårt samfunn, blant annet at millioner av barn dør fordi de ikke har tilgang på medisiner. Dette skjer selv om verden har gjort store framskritt innen teknologi og vitenskap.

Appell

Mandela henvendte seg nok en gang til lederne av G8-landene som om tre uker skal møtes i Skottland og sa at vår framtid for en stor del avhenger av disse mektige ledernes valg og planer.

– De har nå har en historisk mulighet til å gi oss håp og tro på framtida. Vi ber dem om å redde livene til barna våre, sa Mandela som gang på gang ble avbrutt av jubel og applaus fra en beveget folkemengde som talte over 18.000 mennesker.

Overført

Konserten ble overført live til nordiske naboer og er videresolgt til 50 tv-stasjoner. I løpet av den mer enn 10 timer lange konserten ble det samlet inn nærmere 6 millioner norske kroner.

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) poengterte at kampen mot hiv og aids krever ekstraordinær innsats da han talte tidligere på kvelden.

– Vi er heldige å ha med oss en ekstraordinær mann i denne kampen. Det er en ære å dele denne kvelden med en av vår tids største personer, Nelson Mandela, sa Bondevik, som annonserte at regjeringen i samarbeid med nelson Mandela Foundation vil etablere et stipendprogram for afrikanske aids-forskere.

Regn ble til sol

Værgudene spilte på lag med publikum og konsertarrangør og bidro til konsertsuksessen. Etter uker med regn kom den nordnorske sommersola sammen med Nelson Mandela, og gjorde dagen til årets flotteste i Tromsø.

Trofaste 46664-ambassadører som Annie Lennox, Brian May og Peter Gabriel satte sitt sterke preg på programmet.
Et lydhørt og oppvarmet Tromsø-publikum fikk også oppleve sjeldne samspill som da Angelique Kidjo trakk artistsøstre som Lisa Stokke, Sharon Corr og Annie Lennox til intenst samspill.(©NTB)

LENKER
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no