skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Mandelamillioner til aids-arbeid

10 millioner kroner av overskuddet fra Mandelakonserten er allerede sendt til Sør-Afrika. Snart sendes også de resterende 2,5 millionene, sier styreleder Anne Marit Bjørnflaten.

Publisert 22.12.2005 12:29. Oppdatert 22.12.2005 15:42.
Av Siv Helberg og NTB

Sommerens Mandela-konserten i Tromsø samlet inn over 12 millioner kroner, som skal gå til HIV og Aids-arbeid i Sør-Afrika. Torsdag ble sluttrapporten fra styret i 46664 Arctic lagt frem, og en fornøyd styreleder, Anne Marit Bjørnflaten, presenterte de endelige tallene.

Det kom inn 8 millioner kroner i selve innsamlingsaksjonen, mens konserten gikk med et overskudd på 4,5 millioner kroner. Nesten 20.000 publikummere var på konserten i Tromsø i sommer, som ble sendt direkte eller i opptak til mange landt over hele verden.

Ambassadørby

En smilende Nelson Mandela holdt appell på konserten i Tromsø. Foto: 46664 Arctic.
- Vi er godt fornøyd med dette resultatet. Formålet med konserten var ikke først og fremst å skaffe en enorm sum penger. Vi er svært fornøyd med at overskuddet er høyere enn de 12 millioner kronene som Stortinget bevilget til arrangementet, sier Anne Marit Bjørnflaten som var styreleder i 46664 Tromsø.

Nå jobber Ishavsbyen videre for å oppfylle forpliktelsen som ambassadørby for 46664-kampanjen. - Ingen må komme til meg og si at det ikke nytter! Arrangementet i juni er et eksempel på at det nytter for en liten kommune å strekke seg for å gjøre noe som er større enn seg selv.

Jeg skulle ønske at alle satte seg som mål å strekke seg litt, sier Tromsø-ordfører Heman Kristoffersen etter å ha fått sluttrapporten fra 46664 Tromsø.

Nær avlyst

Sola skinner over Mandelakonserten i Tromsdalen. Foto: 46664 Arctic.
I sluttrapporten legges det ikke skjul på at veien mot konserten der 20.000 publikummere var til stede både var smertefull og krevende. Så sent som i april 2005 var arrangementet nær ved å bli avlyst på grunn av anstrengte samarbeidsforhold mellom 46664 Tromsø og de internasjonale arrangørene.

Prosjektet har også vært satt i et vedvarende kritisk søkelys i mediene som først viste tegn til å dreie i favør av arrangementet rundt midten av mai 2005. Bare tre dager før konserten var arrangementet enda en gang nær avlysning på grunn av regn, vind og en oversvømt konsertarena, heter det i rapporten.

Men da Nelson Mandela entret scenen og holdt sin engasjerte appell, var det i strålende junisol. Konserten ble sett av mer enn 1 million nordmenn og ytterligere en halv million tv-seere i Norden. Nyhetsmessig er dekker av konserten og Nelson Mandelas tale sendt i mer enn 50 land.

Mer enn flaks

Arrangørene understreker at det var atskillig mer enn flaks med været som bidro til den store suksessen. Det satte selvsagt en uforglemmelig ramme rundt arrangementet.

Men vi hadde uansett solgt 11.000 billetter på forhånd. Publikum, sponsorer og samarbeidspartnere støttet oss hele veien, så bildet er mer sammensatt, sier 46664-styremedlem Christian Chramer.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no