skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Mandela takket Tromsø

Foto: NRK
Foto: NRK
Den store 46664-konserten i Tromsø er en dundrende suksess. Nær 20 000 mennesker tok lørdag kveld varmt i mot hovedgjesten Nelson Mandela. Og Mandela kvitterte med å takke Tromsø.

Publisert 11.06.2005 22:10. Oppdatert 12.06.2005 18:19.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Torgeir Skeie og NTB

- I kveld kan folk i Tromsø være stolt av seg selv. Ved å arrangere denne konserten, sier dere til verden at dere bryr dere. Jeg vil takke folket i Tromsø for motet dere har vist ved å innse vår felles humane innstilling med alt det innebærer. Derfor har vi utnevnt Tromsø til den første ambassadør-byen for 46664, sa han.

- For mange år siden sa jeg at min lange marsj ikke var over. Når jeg står her i Tromsø i kveld, oppmuntrer det meg å se at vi ikke er alene. Ved å ta imot denne utfordringen, er dere blitt en del av oss. Nå er dere alle blitt afrikanere. Nå er dere alle afrikanere, sa Mandela til publikummet i Tromsø.

Påpekte dilemmaer

Sør-Afrikas tidligere president og store ANC-leder brukte mye av talen til å påpeke dilemmaene og selvmotsigelsene i vårt samfunn.

– Vi lever i en verden der aids-epidemien truer selve grunnstammen i livene våre. Likevel bruker vi mer penger på våpen enn på behandling og pleie av de millioner av mennesker som er smittet av hiv-viruset, sa Nelson Mandela til en jublende folkemengde i Tromsø.

Talte til G8-landene

Han henvendte seg nok en gang til lederne av G8-landene, som om tre uker skal møtes i Skottland.

– De står overfor det som kanskje er vår verdens mest kritiske spørsmål – hvordan skal vi fjerne verdens fattigdom, sa Mandela.

Han understreket at vår framtid for en stor del avhenger av disse mektige ledernes valg og planer, og at de nå har en historisk mulighet til å gi oss håp og tro på framtida.

- En pioner mot aids

Statsminister Kjell Magne Bondevik annonserte under 46664 Arctic-konserten lørdag kveld et stipendprogram for sørafrikanske aids-forskere.

- Konsekvensen av aids-epidemien er alarmerende. Familier og samfunn er ødelagte, og land faller sammen. I løpet av denne konserten dør 1.300 mennesker av aids, og 2.300 andre vil bli hiv-smittet. Kampen for å bekjempe hiv og aids krever en ekstraordinær innsats, og vi er heldige å ha med oss en ekstraordinær mann i denne kampen. Det er en ære å dele denne kvelden med en av vår tids største personer, Nelson Mandela, sa Bondevik fra scenen i Tromsø.

LENKER
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no