skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Svalbard 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Svalbard Sist oppdatert 15:29
 

- Små økonomiske konsekvenser

Brannen i Svea på Svalbard får neppe store økonomiske konsekvenser for Store Norske. Gruveselskapet har gode forsikringer i slike situasjoner, sier administrende direktør Robert Hermansen.

Publisert 01.08.2005 07:55. Oppdatert 01.08.2005 10:30.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Laila Lanes

Det arbeides nå planmessig med å begrense brannen som oppsto lørdag morgen. Dette gjøres ved at gruva hvor det brenner settes under vann. - Hvor bra dette går, vet vi først om 2-3 dager, sier Hermansen. Hvis ikke brannmannskapene får kontroll over brannen på denne måten, vil det ta lengre tid å slukke den, sier han.

Ingen økonomiske konsekvenser

To personer fikk lettere røykskader, og 25 gruvearbeidere ble evakuert da brannen brøt ut.

- Vi er gjennom den vanskeligste perIoden de neste 14 dagene, sier Hermansen. Men først om omlag tre måneder regner han med å ha gruva i vanlig produksjon igjen.

Selskapet er imidlertid økonomisk godt dekket, med både utstyrsforsikring og annen forsikring. Dermed vil et avbrudd i produksjonen ikke får dramatiske følger for vår økonomi, sier Hermansen.

To ulykker på en måned

- Men vi får et hardt arbeid med våre kunder for å klare å beholde tilliten hos dem.
Han ser heller ingen fare for at gruvedriften på Svalbard er satt i fare. - Gruvedrifta står godt på egne ben, men det er et vanskelig og vondt tilbakeslag, sier han.

For under en måned siden skjedde en dødsulykke i Svea. Men disse ulykkene har ingen likhetstegn, sier Hermansen. Han sier de har drevet grua uten ulykker i fem år, han ser det derfor som en tilfeldighet at de har fått to ulykker like etter hverandre.

Dyktig brannmannskap

- Selve slukkingsarbeidet nå er ikke farlig i det hele tatt når de følger de internasjonale reglene. Brannmannskapene er blant verdens beste gruvearbeidere og er også veldig dyktig i slike situasjoner, sier Hermansen.

Hermansen berømmer innstillinga til de ansatte.
- Stemningen er positiv. Nær sagt samtlige ansatte som er på ferie har ringt og tilbudt seg å stille opp med det samme, en avbrøt bryllypsreisen for å delta i slukningsarbeidet, forteller han.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Longyearbyen i hundre

Longyearbyen rundt 1920 Foto:Store Norske Arkiv/Scanpix) Gruvebyen på Svalbard er 100 år, og nå gjøres det klart til stor fest.

Kunstskatter til Svalbard

Etter 20 år i Nederland kommer den unike Smeerenburg-samlingen tilbake til øygruppen.

Gjenskaper Nautilus-ferd

I november 1931 ble ubåten Nautilus senket på 350 meter dyp i Byfjorden i Bergen etter et mislykket forsøk på å nå Nordpolen. Nå vil en tysk ekspedisjon dokumentere ekspedisjonen.

Kings Bay ulykken

Kings Bay-ulykken 5. november 1962 har blitt stående som den verste gruveulykken i Norges-historien. 21 mann omkom nede i gruvegangen, og 11 av dem ble aldri hentet opp.

Svalbard

Norsk suverenitet over Svalbard ble anerkjent «recognized» i Svalbard-traktaten av 9. februar 1920. Svalbard-traktaten omfatter alle øyer mellom 10° og 35° østlig lengde og 74° og 81° nordlig bredde, og gjelder for landterritoriet, indre farvann og sjøterritoriet på ca. 4 nautiske mil.

Feltlogg - sikkerhet på tur

Alle som ferdes på Svalbard har ansvaret for egen sikkerhet. Denne feltloggen inneholder ulike observasjoner knyttet til bestemte steder og tidspunkter på øy-gruppa.

Svalbard på vandring

Svalbard er evig frost og kulde. Men slik har det ikke alltid vært. En gang var øygruppa et varmt sydhavsrike.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no