skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Svalbard 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Svalbard Sist oppdatert 15:29
 

Gjenskaper Nautilus-ferd

I november 1931 ble ubåten Nautilus senket på 350 meter dyp i Byfjorden i Bergen etter et mislykket forsøk på å nå Nordpolen. Nå vil en tysk ekspedisjon dokumentere ekspedisjonen.

Publisert 23.08.2005 12:50. Oppdatert 21.11.2005 15:36.
Av NTB/Robert Greiner

Dokumentasjonen skal skje ved hjelp av den bemannede miniubåten Jago, som skal filme Nautilus på bunnen av Byfjorden i september. Filmingen er et ledd i et prosjekt som skal gjenskape den arktiske ekspedisjonen til George H. Wilkins i 1931.

Skulle under pol-isen

Wilkins ekspedisjon gikk ut på å føre ubåten i neddykket tilstand fra Spitsbergen via Nordpolen til Alaska. Mangelfull planlegging og utprøving førte imidlertid til at ekspedisjonen måtte oppgis da begge høyderorene på Nautilus viste seg å være ødelagt ved første dykkeforsøk ved iskanten.

Nautilus returnerte til Bergen, men fordi det var utenkelig å føre den tilbake til USA, ble den senket på 350 meters dyp i Byfjorden mellom Helleneset og Askøy. I 1986 ble ubåten gjenfunnet av en miniubåt i regi av Sjøteknikk A/S.

Eventyreren Wilkins

Etter den første verdenskrig hadde USA flere utrangerte ubåter. U-12 ble solgt til krigskorrespondenten og eventyreren George Hubert Wilkins. Under nærvær av Jules Vernes barnebarn ble den døpt Nautilus. Wilkins hadde tidligere vært deltaker på flere ekspedisjoner i polare områder. Hans drøm var å føre ubåten i neddykket tilstand fra Spitsbergen via Nordpolen til Alaska.

Ubåten ble ombygd til dette formål og ført til Europa for egen maskin. Som den første passerte en amerikansk atomubåt den 3. august 1958 under den geografiske Nordpolen i neddykket tilstand på tokt fra Stillehavet til Atlanterhavet. Også denne ubåten, verdens første atomdrevne skip, hadde navnet Nautilus.

Til Svalbard

Jago dykker nå ved iskanten på Svalbard, og materialet skal brukes til dokumentarfilmen om ubåten som ligger på bunnen av Byfjorden. Ekspedisjonsleder er professor Hans Fricke ved Max Planck Institut i Seewiesen i Tyskland. På Bergens Sjøfartsmuseum finnes utstilte gjenstander fra Nautilus-ekspedisjonen.

(Bildet på forsiden er hentet fra filmen "Voyage of the Nautilus", en dokumentarfilm av blant andre Trond Eliassen.)


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Longyearbyen i hundre

Longyearbyen rundt 1920 Foto:Store Norske Arkiv/Scanpix) Gruvebyen på Svalbard er 100 år, og nå gjøres det klart til stor fest.

Kunstskatter til Svalbard

Etter 20 år i Nederland kommer den unike Smeerenburg-samlingen tilbake til øygruppen.

Gjenskaper Nautilus-ferd

I november 1931 ble ubåten Nautilus senket på 350 meter dyp i Byfjorden i Bergen etter et mislykket forsøk på å nå Nordpolen. Nå vil en tysk ekspedisjon dokumentere ekspedisjonen.

Kings Bay ulykken

Kings Bay-ulykken 5. november 1962 har blitt stående som den verste gruveulykken i Norges-historien. 21 mann omkom nede i gruvegangen, og 11 av dem ble aldri hentet opp.

Svalbard

Norsk suverenitet over Svalbard ble anerkjent «recognized» i Svalbard-traktaten av 9. februar 1920. Svalbard-traktaten omfatter alle øyer mellom 10° og 35° østlig lengde og 74° og 81° nordlig bredde, og gjelder for landterritoriet, indre farvann og sjøterritoriet på ca. 4 nautiske mil.

Feltlogg - sikkerhet på tur

Alle som ferdes på Svalbard har ansvaret for egen sikkerhet. Denne feltloggen inneholder ulike observasjoner knyttet til bestemte steder og tidspunkter på øy-gruppa.

Svalbard på vandring

Svalbard er evig frost og kulde. Men slik har det ikke alltid vært. En gang var øygruppa et varmt sydhavsrike.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no