skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Svalbard 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Svalbard Sist oppdatert 15:29
 

40 år siden Kings Bay

Kings Bay-ulykka 5. november 1962 har blitt stående som den verste gruveulykka i Norges-historien. 21 mann omkom nede i gruvegangen, og 11 av dem ble aldri hentet opp.

Publisert 03.11.2002 16:52. Oppdatert 12.02.2005 13:00.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Det var nattskiftet denne dagen som ble rammet. 25 mann møttes klokka 22 for å starte nattens innsats. Fire hadde jobben sin oppe i dagen, de 21 andre dro nedi gruvegangen Ester 4. Bare tre kvarter senere oppdager en vakt at beltet har sluttet å gå, og at det kom røyk fra gruva. Lyset blinka i hele Ny-Ålesund. Det var så langt de eneste tegnene på at noe var galt.



10 omkomne hentes opp

Men det blir snart klart for alle at dette er en katastrofe. Når gruveledelsen og redningspatruljen tar seg nedover i gruvesystemet, møter de røyk, sammenraste gruveganger og 10 omkomne som ligger i eksplosjonsområdet. Halv fem morgenen etter hentes de 10 opp fra gruva. Fire dager senere avsluttes alle forsøk på å finne de 11 siste. Arbeidet i de ødelagte gruvegangene er farlig. Det er fare for nye eksplosjoner, og det blir besluttet å oppgi alt videre redningsarbeid.

I mai året etter konkluderes det med at årsaken til ulykka var en mindre gasseksplosjon, som igjen utløste en større kullstøveksplosjon.

En regjering må gå

To granskingskommisjoner er i arbeid i tiden etter ulykka. Tønseth-kommisjonen får i oppdrag å se om bedriften eller offentlige myndigheter har gjort noe kritikkverdig. Svarene er klare. Både bedriften og Industridepartementet får sterk kritikk for manglende sikkerhet, og dobbeltroller i eierforholdet av
Kings Bay A/S. Det hele kuliminerer med at gruvedriften i Ny-Ålesund legges ned, og Gerhardsen-regjeringa måtte gå av.



LENKER

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Longyearbyen i hundre

Longyearbyen rundt 1920 Foto:Store Norske Arkiv/Scanpix) Gruvebyen på Svalbard er 100 år, og nå gjøres det klart til stor fest.

Kunstskatter til Svalbard

Etter 20 år i Nederland kommer den unike Smeerenburg-samlingen tilbake til øygruppen.

Gjenskaper Nautilus-ferd

I november 1931 ble ubåten Nautilus senket på 350 meter dyp i Byfjorden i Bergen etter et mislykket forsøk på å nå Nordpolen. Nå vil en tysk ekspedisjon dokumentere ekspedisjonen.

Kings Bay ulykken

Kings Bay-ulykken 5. november 1962 har blitt stående som den verste gruveulykken i Norges-historien. 21 mann omkom nede i gruvegangen, og 11 av dem ble aldri hentet opp.

Svalbard

Norsk suverenitet over Svalbard ble anerkjent «recognized» i Svalbard-traktaten av 9. februar 1920. Svalbard-traktaten omfatter alle øyer mellom 10° og 35° østlig lengde og 74° og 81° nordlig bredde, og gjelder for landterritoriet, indre farvann og sjøterritoriet på ca. 4 nautiske mil.

Feltlogg - sikkerhet på tur

Alle som ferdes på Svalbard har ansvaret for egen sikkerhet. Denne feltloggen inneholder ulike observasjoner knyttet til bestemte steder og tidspunkter på øy-gruppa.

Svalbard på vandring

Svalbard er evig frost og kulde. Men slik har det ikke alltid vært. En gang var øygruppa et varmt sydhavsrike.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no