skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Tysk soldat angret

En tysk soldat, som var med på å brenne Finnmark høsten 1944, angret tydeligvis på det han gjorde.

Publisert 03.11.2004 15:56. Oppdatert 03.11.2004 16:46.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Einar Korneliussen

Kautokeino kommune har nemlig fått beskjed om at de får 10 prosent av formuen som den tyske soldaten etterlot seg. Det forteller ordfører i Kautokeino, Klemet Erland Hætta.

Spesiell opplevelse

– Det var en veldig spesiell opplevelse å lese både testamentet og brevet som fulgte med, sier Hætta. Han vet ikke om han skal reagere med sorg eller glede, siden det var en forferdelig opplevelse for de som opplevde brenningen.

Den tyske soldaten var 32 år gammel da han i 1944 var med på å brenne ned Finnmark. 70 år gammel skrev han sitt testamente. Sekretær i Kautokeino historielag, Edel Hætta Eriksen, opplevde brenningen i Kautokeino, og hun sier dette om arven fra den tyske soldaten:

– Tenk om alle som var med på å brenne Finnmark hadde tenkt som denne tyskeren. Da kunne selv bitterheten man føler ha vært litt mindre.

Vil skrive ned krigshistorien

Arven fra den tyske soldaten bør brukes til å få skrevet ned mest mulig av Kautokeinos krigshistorie, mener ordføreren. Det er Edel Hætta Eriksen glad for. I Kautokeino er det mange gode historier som bør bevares for ettertida, for eksempel hvordan de lurte tyskerene da de berget kirkesølvet:

– Det ble berget fordi noen damer fikk kirketjeneren til å lage en grav, og i nattens mulm og mørke la de kirkesølvet i graven, forteller Eriksen.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no