skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– Framstilt som bestialske

Det finnes ingen holdepunkter for at tyskerne i oktober 1944 ville tvinge folk ut av Bjørnevatn-tunnelen – eller sprenge den.

Publisert 21.10.2004 07:44. Oppdatert 21.10.2004 15:54.
Av Jakob Arvola

Det mener lokalhistoriker Tor Aarnes fra Kirkenes.

For nøyaktige seksti år siden i dag gjorde norske nazistmyndigheter et siste forsøk på å overtale tunnelboerne i Bjørnevatn til å komme ut og la seg evakuere. I årevis etterpå har det versert rykter om at tyske militærmyndigheter planla å tvinge de omlag 3500 flyktningene ut med makt, eller sprenge tunnelen.

Ingen adlød

Det var styresmann for Troms og Finnmark, nazisten Jonas Lie som den 21. oktober 1944 gjorde et siste forsøk på å overtale tunnelboerne til å la seg tvangsevakuere. I tunnelåpningen holdt han tale og anmodet folk på det instendigste om å komme ut. Ingen adlød ordre.

Et sted mellom 3500 og 4000 mennesker hadde søkt tilflukt i AS Sydvarangers tunellanlegg, den såkalte pall 19. I ettertid har det versert hardnakkede rykter om at tyske militærmyndigheter la klar sprengladninger som skulle sprenge hele tunnellanlegget. Dersom disse planene hadde vært riktige, hadde okkupasjonsmakten gjort seg skyldig i en av Europas verste krigsforbrytelser.

Gjør tyskerne bestialske

Men lokalhistoriker Tor Aarnes tar nå et endelig oppgjør med historiene, og sier til NRK at tyskerne aldri kan ha vært inne på tanken:

- Etter min oppfatning er det et rykte som er oppstått for å gjøre tyskerne mer bestialske enn de egentlig var

Aarnes sier at nazistenes forsøk på å få folk ut bare var halvhjertet:

– Det var ikke annet enn oppfordringer. Folk fikk være i fred. Hvis de tok sjansen på å være her når russerne kom, var det på eget ansvar, sier Tor Aarnes.

Lytt på radio

I ettermiddagssendinga fra NRK Troms og Finnmark i dag sender vi et dokumentarprogram om de dramatiske dagene i Sør-Varanger oktober 1944.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no