skilleHvem spilte?skilleGått glipp av noenyskilleDisse gir deg østlandsendingenskille_slutt
valg 2003 oslo og akershus 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østlandssendingen > Valg 2003 Oslo og Akershus
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
NYHETER I LYD OG BILDE
TIPS OSS >
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
 

Valgrot i Oslo

Personstemmer har forsvunnet i opptellingen av stemmene i Oslo. Sju kandidater er ikke med i valgresultatet.

Publisert 18.09.2003 07:22. Oppdatert 18.09.2003 13:11.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
  • Valgrot i Oslo  – Enkeltpersoner kan ha falt ut av bystyret, sier Ditlev-Simonsen.
Hjelp | Mer lyd og video
Av Espen Eggen
og Charlotte Sætre

Det er sju kandidater fra blant annet Arbeiderpartiet, SV, Høyre og KrF som har falt ut fra listene som viser valgresultatet. Da Østlandssendingen tok kontakt med valgstyret onsdag kveld var det forvirring.


– Jeg aner ikke hva feilen skyldes, sier ordfører Per Ditlev-Simonsen.

Han er leder av valgstyret i Oslo og det jobbes nå på spreng for å finne feilen.

Endrer ikke valgresultatet

Siden de sju kandidatene ikke er med i det endelige valgresultatet er heller ikke personstemmene de har fått med.

De borgerlige partiene fikk et svært knapt flertall i valget foran de sosialistiske partiene.

Ordfører Per Ditlev-Simonsen regner med at feilen er funnet til valget endelig skal godkjennes fredag. Foto: NRK.
Fordelingen i bystyret er nå 30 representanter til Høyre, KrF, Venstre og Fremskrittspartiet mens Arbeiderpartiet, SV og RV har til sammen 29 representanter.

– Vil valgresultatet kunne bli annerledes på grunn av feilen?

– Det anser jeg for å være helt utelukket, sier Per Ditlev-Simonsen.

– Kan det få betydning for hvem som får plass i bystyret?

– Ja, det er jo en teoretisk mulighet for at noen av dem som har falt ut fra det enkelte parti har et antall stemmer som fører til fast plass eller varamannsplass i bystyret, men det kan jeg ikke svar på nå, sier Ditlev-Simonsen.

Problemfylt valg

Tellemaskinene som skulle gi et raskt resultat fra valget i Oslo brøt sammen valgnatten på grunn av datatrøbbel og valgresultatet ble forsinket helt til onsdag.

Over 10 000 stemmer gjenstod å bli talt, og det skapte ekstra spenning rundt valgresultatet, som var hårfint jevnt mellom høyre- og venstreblokka.

Per Ditlev-Simonsen beklager alle problemene med stemmetellingen.

Valglistene fra Oslovalget har flere feil. Foto: NRK.
– Det er beklagelig, sånt kan skje og vi har folk som arbeider med å rette opp dette. Jeg skulle selvfølgelig ønske at dette ikke hadde skjedd.

Nå gjenstår det for valgstyret å finne ut hvor alle personstemmene til sju kandidater har tatt veien. Det endelig godkjenningsmøte i valgstyret er fredag.

– Jeg regner med at vi har alt i orden til da, sier Per Ditlev-Simonsen.


Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 

Nytt firma leverer valgdata

I år skal valgresultatene leveres av firmaet ErgoEphorma. For første gang skal ikke IBM stå for leveringen. Det knytter seg stor spenning til omleggingen.
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE
Eidsvoll Hurdal Nes Aurskog-Høland Fet Sørum Ullensaker Nannestad Gjerdrum Skedsmo Nittedal Lørenskog Rælingen Enebakk Ski Ås Vestby Frogn Nesodden Oppegård Bærum Asker Oslo

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.

VÅRT PARTI

Østlandssendingen følger Vårt Parti. Vi er med det lokale småpartiet og partileder Kjekkas Pedersen gjennom en krevende valgkamp.

Spill valgfleskspillet

Bli med kokken Tor ut på leting etter valgflesk. Ikke la deg snakke rundt av Carl I. & Co!

Slik gikk det i Nittedal

Nittedal holdt valg lenge før alle andre og slapp unna rikspolitikerne. Det endte med lav valgdeltagelse, der over halvparten satt hjemme. Senterpartiet ble vinner, mens Høyre gikk sterkt tilbake.

Endret valglov

Kommune- og fylkestingsvalget skal holdes mandag 15. september. Foran valget er det også gjort en rekke forandringer i Valgloven.

Skolevalget

Årets skolevalg skal holdes 3. og 4. september. Alle de videregående skolene i landet er invitert til å delta, og noen skal stemme via Internett.

Hva kan du gjøre med listen?

På hver enkelt partiliste til kommunevalget er det ført opp navnene på de kandidatene det enkelte parti har nominert. Det er ikke lenger nødvendig med så mange navn som før. Det gjør det lettere for små partier å stille liste.

Valghistorien

Visste du at kommunalt selvstyre er 166 år gammelt? At Utsira kommune hadde Norges første kvinnelige ordfører? Eller at direkte valg til fylkestingene ble gjennomført første gang i 1975?

Valgdeltakelsen

Deltakelsen er gjerne lavere ved kommune- og fylkestingsvalget enn ved stortingsvalget, og den er tradisjonelt lavere ved fylkestingsvalget enn ved kommunevalget.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no