skilleHvem spilte?skilleGått glipp av noenyskilleDisse gir deg østlandsendingenskille_slutt
valg 2003 oslo og akershus 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østlandssendingen > Valg 2003 Oslo og Akershus
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
NYHETER I LYD OG BILDE
TIPS OSS >
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
 

Endret valglov

Kommune- og fylkestingsvalget skal holdes mandag 15. september. Foran valget er det også gjort en rekke forandringer i Valgloven.

Publisert 05.02.2003 20:56.
Av Geir Helljesen

VALG: Til høsten er det valg igjen - og da er det en rekke endringer i Valgloven.
Kommuner som ønsker det kan avholde valget over to dager, dvs. søndag 14. og mandag 15. september. Dersom du som velger ønsker det, kan du forhåndsstemme fra 10.august fram til og med fredag før valget, dvs. fredag 12.september.

Kommunene ansvarlig

Det er ikke lenger Posten, men kommunene, som er ansvarlig for forhåndsstemmegivningen. Hver enkelt kommune avgjør hvor du kan avgi forhåndsstemme.

For å være gyldige må forhåndsstemmene ha kommet fram til valgstyret senest kl. 2000 på valgdagen, dvs. mandag 15.september. Dersom du forhåndsstemmer kan du ikke stemme på nytt valgdagen. Det gis altså ingen "angrefrist".

Dersom du forhåndsstemmer, skal stemmeseddelen legges i en konvolutt. Dersom du stemmer i en annen kommune enn den du tilhører, får du utlevert en liste med partinavn slik at du kan krysse av for det partiet du vil stemme på.Skal du stemme på et parti/liste som ikke er oppført, skriver du navnet på vedkommende parti/liste.

Forhåndsstemmene skal telles opp i god tid før valglokalene stenger og umiddelbart rapporteres inn.

Kommunene bestemmer selv hvor lenge valglokalene skal være åpne. Ingen valglokaler kan holdes åpne lenger enn til kl. 2000 (før kl. 2100) på valgdagen.

Ingen resultatet før kl 20

Fra kl 20.00 kan resultatene offentliggjøres. Ingen resultater, heller ikke fra valgdagsmåling eller fra kommuner som har avsluttet valget tidligere på dagen, kan offentliggjøres før kl.2000.

Den som stemmer i valglokalet valgdagen skal ikke legge stemmeseddelen i en konvolutt, men brette den sammen og få den stemplet før den legges i valgurnen.

Minimum 7 navn

Partiene nominerer kandidater på listene. Det er ikke nødvendig med så mange navn på listene som før. Partiene må imidlertid sette opp minimum 7 navn på listen til kommune- eller fylkestingsvalget.

Partiene kan kumulere endel kandidater, avhengig av hvor mange kommunestyremedlemmer som skal velges. Partiene kan kumulere inntil fire kandidater dersom det skal velges inntil 25 medlemmer av kommunestyret. Det kan kumuleres inntil seks dersom det skal velges mellom 25 og 53 medlemmer av kommunestyret. Dersom det skal velges flere enn 53 kan partiene kumulere inntil ti.

De kandidatene som er blitt kumulert av partiene får et lite "forsprang" på de andre kandidatene.Ordningen åpner likevel for at velgerne får større innflytelse på personvalget enn før.

Stryking forbudt

Velgerne kan kumulere så mange kandidater de vil, men velgerne kan bare kumulere en kandidat kan bare en gang.

Det er ikke lenger tillatt å stryke kandidater på listene.

Det er fortsatt tillatt å sette opp slengere, dvs. sette opp navn på kandidater fra andre lister.

Velgerne får større innflytelse på personvalget også ved fylkestingsvalget. Minst 8 prosent av velgerne må gi personstemme til en kandidat for at vedkommende skal gå foran partiets rangering.

Ikke utjevningsmandater

Det fins ikke lenger utjevningsmandater ved fylkestingsvalget. Det foretas altså ikke noen geografisk utjevning for at flest mulig kommuner skal bli representert i fylkestinget.

I noen ganske få kommuner er det åpnet adgang til forsøk med elektronisk stemmegivning i valglokalet.

Det fins ingen øvre aldersgrense for å kunne stå på en liste og bli valgt.

Utenlandske statsborgereVi nevner også at utenlandske statsborgere kan delta i lokalvalg dersom de har bodd i Norge de tre siste årene før valgdagen. For statsborgere fra de andre nordiske landene er det tilstrekkelig at de er registrert som bosatt i Norge 31. mars i valgåret.

Flere forsøk

I forbindelse med kommune- og fylkestingsvalget 2003 har Kommunaldepartementet åpnet for endel forsøk:

Nittedal i Akershus får holde kommunevalg 16. juni.Nittedal må holde fylkestingsvalget samtidig som alle andre 15. september.

Tre kommuner får anledning til å forsøke seg med elektronisk stemmegivning i valglokalet. De tre kommunene er Bykle i Aust-Agder, Oppdal i Sør-Trøndelag og Larvik i Vestfold. Der forsøkene gjøres skal velgerne ha anledning til å avgi stemme på ordinær måte dersom de foretrekker det.

Flere velger ordfører direkte

37 kommuner skal denne gangen holde direkte valg på ordfører.

Dette er 16 av de 19 kommunene som deltok i et tilsvarende forsøk ved kommunevalget i 1999: Kvæfjord, Lyngen, Salangen,Ibestad,Målselv og Skånland i Troms. Evenes i Nordland. Gjemnes, Norddal og Vestnes i Møre og Romsdal. Samnanger i Hordaland. Trysil og Alvdal i Hedmark. Nes i Buskerud. Bokn i Rogaland og Re i Vestfold.

Dessuten kommer 16 nye forsøkskommuner: Porsanger i Finmark. Harstad i Troms. Vestvågøy og Vågan i Nordland. Steinkjer i Nord-Trøndelag. Hemne i Sør-Trøndelag. Molde og Ørsta i Møre og Romsdal. Selje i Sogn og Fjordane. Strand og Klepp i Rogaland. Ringsaker i Hedmark. Lier i Buskerud. Bø i Telemark. Risør i Aust Agder.

Sju kommuner skal ha direkte valg på ordfører kombinert med endret myndighet for ordføreren: Skjervøy i Troms. Norddal i Møre og Romsdal. Os i Hedmark. Gausdal i Oppland. Ølen i Rogaland. Mandal i Vest-Agder og Gol i Buskerud.

Ølen kommune er blitt overført fra Hordaland til Rogaland fylke.


Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 

Nytt firma leverer valgdata

I år skal valgresultatene leveres av firmaet ErgoEphorma. For første gang skal ikke IBM stå for leveringen. Det knytter seg stor spenning til omleggingen.
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE
Eidsvoll Hurdal Nes Aurskog-Høland Fet Sørum Ullensaker Nannestad Gjerdrum Skedsmo Nittedal Lørenskog Rælingen Enebakk Ski Ås Vestby Frogn Nesodden Oppegård Bærum Asker Oslo

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.

VÅRT PARTI

Østlandssendingen følger Vårt Parti. Vi er med det lokale småpartiet og partileder Kjekkas Pedersen gjennom en krevende valgkamp.

Spill valgfleskspillet

Bli med kokken Tor ut på leting etter valgflesk. Ikke la deg snakke rundt av Carl I. & Co!

Slik gikk det i Nittedal

Nittedal holdt valg lenge før alle andre og slapp unna rikspolitikerne. Det endte med lav valgdeltagelse, der over halvparten satt hjemme. Senterpartiet ble vinner, mens Høyre gikk sterkt tilbake.

Endret valglov

Kommune- og fylkestingsvalget skal holdes mandag 15. september. Foran valget er det også gjort en rekke forandringer i Valgloven.

Skolevalget

Årets skolevalg skal holdes 3. og 4. september. Alle de videregående skolene i landet er invitert til å delta, og noen skal stemme via Internett.

Hva kan du gjøre med listen?

På hver enkelt partiliste til kommunevalget er det ført opp navnene på de kandidatene det enkelte parti har nominert. Det er ikke lenger nødvendig med så mange navn som før. Det gjør det lettere for små partier å stille liste.

Valghistorien

Visste du at kommunalt selvstyre er 166 år gammelt? At Utsira kommune hadde Norges første kvinnelige ordfører? Eller at direkte valg til fylkestingene ble gjennomført første gang i 1975?

Valgdeltakelsen

Deltakelsen er gjerne lavere ved kommune- og fylkestingsvalget enn ved stortingsvalget, og den er tradisjonelt lavere ved fylkestingsvalget enn ved kommunevalget.
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no