skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
bakgrunn_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Bakgrunn Sist oppdatert 13:20
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
Muren ved Qalqilya på Vestbredden. (Foto: AP/Scanpix)
Muren ved Qalqilya på Vestbredden. (Foto: AP/Scanpix)

Separasjonsmuren på Vestbredden

Israelerne kaller den et "sikkerhets-gjerde". Palestinerne kaller den en "apartheid-mur". Den omstridte muren på palestinsk område blir en av de lengste i moderne historie, skriver Midtøsten-korrespondent Odd Karsten Tveit.

Publisert 16.10.2003 13:42. Oppdatert 16.10.2003 17:06.
Av Midtøsten-korrespondent Odd Karsten Tveit

Byggingen av den åtte meter høye muren på Vestbredden begynte i juni 2002. Israelerne kalte den "sikkerhetsgjerde", bygget for å hindre selvmordsbombere adgang til Israel. Men muren, i stål og sement, ble ikke bygget langs våpenhvilelinjen fra 1948, men enkelte steder seks kilometer inne på palestinske områder.

Lengst i moderne historie

Muren og separasjonsgjerdet slanger seg i første fase på den nordlige Vestbredden, og sør og nord for Jerusalem. Muren og gjerdene innsirkler jødiske bosettinger, og innlemmer palestinske landsbyer og jordbruksområder i Israel.

En palestinsk gutt leker ved muren ved landsbyen Sawahreh nær Jerusalem. (Foto: Reuters/Scanpix)
Muren på Vestbredden vil bli en av de lengste i moderne historie. I oktober var det bygget 150 kilometer, og målet er å sirkle inn palestinerne på den sentrale delen av Vestbredden i en mur som strekker seg nesten 600 kilometer, mer enn fem ganger så lang som den historiske Berlinmuren. Noen steder er den åtte meter høy, andre steder glir den over i en høyteknologisk barriere, slik som langs grensene til Libanon og Syria.

Halvparten av Vestbredden

Kjernen i det palestinerne kaller "apartheidmuren" er landerobring. I de såkalte Oslo-årene, fra 1993 til 2000, da fredsprosessen virket levende, økte folketalet i de jødiske bosettingene på Vestbredden med 90 prosent.

Og hvis byggingen går slik den israelske regjeringen ønsker, vil nesten 50 prosent av Vestbredden bli annektert av Israel, og 90 prosent av dagens jødiske kolonister bli boende på utsiden av muren når den er ferdig. I alt bor det over 230.000 jøder i bosettingskolonier spredt blant de 3,6 millioner palestinerne på Vestbredden og Gazastripen. Israel erobret disse landområdene i 1967.

200 palestinske samfunn

Over 200 palestinske samfunn kommer til å bli berørt av muren, enten isolert på utsiden av de palestinske distriktene de tilhører, eller avskåret fra jordbruksområdene de lever av.

Den israelske regjeringen insisterer på at gjerdet og muren bygges av sikkerhetsgrunner, og ikke er en politisk grense.

Muren skal hindre nye selvmordsoperasjoner. Flere enn 800 israelere er drept i selvmordsangrep de siste tre år, og mange flere er såret. I forsvar av muren og sikkerhetsgjerdet siterer israelerne gjerne poeten Robert Frost: "Gode gjerder lager gode naboer."

Norsk syn

Palestinerne mener separasjonsgjerdet er et forsøk fra israelsk side å skape en grense for en kommende palestinsk stat. De sier at hvis gjerdet utelukkende bygges av sikkerhetsgrunner, burde det vært bygget på israelsk jord og ikke trenge seg inn på palestinsk land.

Norsk offisiell politikk går ut på det samme. Utenriksminister Jan Petersen (H) understreker overfor NRK at han har full forståelse for Israels rett til å forsvare seg, men det bør skje på israelsk landområde og ikke i Palestina.

Da de palestinske selvstyremyndighetene 10. oktober 2003 bad Sikkerhetsrådet i FN om å vedta en resolusjon som hindrer at Israel fortsetter byggingen av sikkerhetsgjerde dypt inne på Vestbredden, gjorde USA det klart at supermakten ville legge ned veto.

Da USA blokkerte et vedtak i Sikkerhetsrådet tirsdag 15. oktober, begynte araberstatene og PLO arbeidet med å få i stand et krisemøte i FNs generalforsamling om israelerens separasjonsgjerde.

Palestinske barn leker ved muren nær Qalqilya på Vestbredden. (Foto: AP/Scanpix)

Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
10 SISTE NYHETER
5 SISTE INNENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no