Her er du: NRK.no > NRK P3 > musikk
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Ukas album (u25)
Grandaddy - Sumday
All indiepops favorittbestefar er tilbake. California-kvartetten Grandaddy bringer oss igjen myke og vakre sommernattstoner og deres "Sumday" er Ukas Album på Petre

Uten å bli for personlig, kan jeg vanskelig tenke meg et mer perfekt soundtrack til de hete og dunkle sommernetter enn Grandaddy. Spesielt gjelder det egentlig
deres låt "Miner at the Dial-a-view" fra deres forrige plate, men nå får vi altså "Sumday", en plate proppfull av slik sommerskreddersydd drømmepop. Og man lener seg tilbake og nyter med øynene lukket.

Lytle by Lytle

Der 2000-klassikerplaten "The sophtware slump" var en helstøpt konseptplate om møtet mellom maskin og natur, er "Sumday" en mer enkeltlåtsorientert utgivelse, selv om låtskriver, vokalist og produsent Jason Lytle fortsatt er opptatt av den overnevnte tematikken. Rent musikalsk har de ikke endret seg så mye siden den platen; iørefallende, myk og harmonisk popmusikk med intelligente vendinger og små istenk av country. En formel som gjør at "Sumday" blir like behagelig som pirrende. Lytle er som alltid tekstbrilliant; hør for eksempel på platens aller beste spor "The group who couldn't say" - en fengslende beretning om gruppe med arbeidsnarkomanes møte med naturen..

Lenger vekk fra skranglingen

På "Sumday" har de videreutviklet den produksjonsmessige snillheten som "The sophtware slump" initierte, og de er nå lenger unna den rå, Pavement-ige lofipoplyden enn de har vært på lenge.
Noe som gjør at vi får en plate som er jevn å høre på, men samtidig får man aldri igjen låter som "A.M. 180" og "Summer here kids" (fra "Under the western freeway, 1997). Men det gjør da heller ikke mye så lenge vi fortsatt kan få utsøktheter som "I'm on standby", "Lost on yer merry way" og ikke minst "Saddest vacant lot in all the world". Og, som låttitlene indikerer, ordsjonglering er fortsatt en viktig identitetsfaktor her.

Inn i godbunken

Jeg har en liten bunke med CDer som jeg liker å tenke er lydsporet til de somrene jeg vil minnes, og "Sumday" er herved implementert i denne. Storslagen poprock er ikke dusinvare, og med den egenarten som Grandaddy har både i uttrykk, tekster og stemning er dette en selvskreven koseplate. Denne skal du altså kjøpe, og rask med deg "The sophtware slump" i samme slengen - skulle du være så uheldig at du ikke har den fra før av.

av Jørgen Hegstad, musikkprodusent i Petre.


Publisert 16.06.2003 13:52 - Oppdatert 16.06.2003 13:55


hvit pixel 1 x 1
petre_gronn_bakgrunn768
Hva ble spilt på P3?
Vi legger ut alle spillelistene på nettet.


hvit pixel 1 x 1
petremorgen til forside - endelig 325
Siste fra Petremorgen:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Are og Odin:
are og odin kysser forsideboks
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no