Her er du: NRK.no > NRK P3 > Ekstremsport
UPUNKT_HOVEDMENY_04_DEL1
EKSTREMSPORT HEAD
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Ekstremsportveko 2004
Ekstremsportveko: Rafting
Frode Solbakk (35) er skolelærer, men jobber fullt kjør seks måneder i året med rafting.

Video: Rafting fra Dagens Video Fredag
Foto: Raftingbilder fra Veko


Frode er daglig leder i Voss Rafting:
-Rafting er store gummibåter som man flyter ned stryk i elver med, og prøver å manøvrere så godt man kan mellom steiner med padleårer. En båt holder normalt 6 personer + guide.


Kommersiell sport

En raftingbåt koster 40.000 kroner, og det skal mye jobb til for å kunne ta en tur. Man er avhengig av tilhenger for båten, mange mennesker, og helst to båter for sikkerhetens skyld. -Dette er er nok en viktig grunn til at det er vanskelig for privatpersoner å drive med rafting, du kan liksom ikke bare stikke ut og rafte, sier Frode.
På grunn av dette er rafting lite tilgjenngelig for folk flest, og er nå mest en kommersiell greie. Firmaer arrangerer turer hvor folk som egentlig ikke har noen bakgrunn for slik ekstremsport melder seg på, og kan være med på raftingtur med guide.

Sikkerheten først

Sikkerheten er en viktig del i opplegget, siden elven er en farlig lekeplass. Alle som rafter har hjelm, flytevest og våt/tørr drakt. Det er ikke så mange privatpersoner som holder på med dette, det finnes kanskje to eller tre lag i Norge som trener regelmessig.

Nivået på Ekstremsportveko

På Veko stiller et par lag bestående av guider fra det lokale raftingfirmaet. Ellers stilte noe som tilsvarer et landslag fra Østerike, og det russiske landslaget. Det russiske landslaget snakker ikke engelsk, og har med seg egen tolk og kiropraktor som seriøse idrettslag ofte har.

Norsk kvinnelandslag

Norge har ved en anledning stilt med et kvinnelandslag i VM, en av de som var med dette er Ine Skjørten (39), av gutta her kalt "mor rafting". Hun har holdt på med rafting i 18 år, og de ti siste årene har hun også padlet kajak. Hun har jobbet som elveguide i utlandet, er utdannet psykolog, og kombinerer psykologijobben med rafting. Hennes fritidssyssel er kajakk.

Av Gunhild Sørensen, NRK Upunkt


Publisert 02.07.2004 13:30 - Oppdatert 02.06.2005 16:37


hvit pixel 1 x 1
petre_gronn_bakgrunn768
Hva ble spilt på P3?
Vi legger ut alle spillelistene på nettet.


hvit pixel 1 x 1
petremorgen til forside - endelig 325
Siste fra Petremorgen:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Are og Odin:
are og odin kysser forsideboks
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no