Her er du: NRK.no > NRK P3 > Ekstremsport
UPUNKT_HOVEDMENY_04_DEL1
EKSTREMSPORT HEAD
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Ekstremsportveko 2004
Ekstremsportveko: BASE
For å hoppe fallskjerm fra BASE kreves det mye mer av hopperen enn å hoppe fra fly.

Foto: BASEbilder fra Veko


BASE hopp er å hoppe ut av bygninger og fjell med fallskjerm. Det foregår lite organisert basehopping, og det er ingen som sjekker om du har lappen for å hoppe. For å hoppe BASE bør du absolutt være en erfaren fallskjermhopper, 200 hopp fra fly er minimum, og de forskjellige plassene å hoppe fra har forskjellige vanskelighetsgrader.


Varierende høyder

Man hopper base fra høyder på 50 meter og oppover. Fallskjermen, også kalt "Rigg", som brukes er lett og rask, og man har ingen ekstra skjerm. Når man hopper er det meget viktig å klare å stabilisere kroppen i riktig posisjon før man løser ut skjermen, og basehoppere er også meget avhengig av at skjermen løser seg ut i riktig retning. Derfor er basehopperene meget nøye når de pakker skjerm før hopp. En basehopper kan bruke 45 minutter på å pakke skjerm til forskjell fra at han ville brukt 10 minutter før et hopp fra fly. De største farene ved base er å ikke løse ut skjermen i riktig høyde eller å bli tatt av vinden og treffe fjellveggen du hopper fra.

Før hoppet

Man samles og manifesterer seg før ett fallskjermløft med feks helikopter. Så får man brief som er en forklaring på hvor man skal hoppe, hvordan forholdene er, hvor lenge man skal falle før man løser ut skjermen. Så drar man opp og finner plassen man skal hoppe fra. Like før man hopper er det alltid noen som dobeltsjekker riggen man har på ryggen, og gir et klapp på skulderen som viser at alt er i orden. Da er det klart til å hoppe.

Wingsuite

Tom Erik (28) er en meget erfaren fallskjerm og basehopper, han bruker wingsuite som gjør at han kan fly 3 km lengde fra et fall på 1000 meter fra dette bestemte stedet. Drakten er som ekstra hud mellom armer og ben, og adopterer tekniken til flyvende ekorn. Wingsuite er spesielt krevende fordi du må klare å holde en perfekt ballanse i svevet.


Av Gunhild Sørensen, NRK Upunkt


Publisert 04.08.2004 12:56 - Oppdatert 02.06.2005 16:37


hvit pixel 1 x 1
LENKER
BASE klipp fra Dagens Video
petre_gronn_bakgrunn768
Hva ble spilt på P3?
Vi legger ut alle spillelistene på nettet.


hvit pixel 1 x 1
petremorgen til forside - endelig 325
Siste fra Petremorgen:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Are og Odin:
are og odin kysser forsideboks
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no