Her er du: NRK.no > NRK P3 > Ekstremsport
UPUNKT_HOVEDMENY_04_DEL1
EKSTREMSPORT HEAD
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Ekstremsportveko 2004
Ekstremsportveko: Paragliding
Når man flyr paragliding, er det om å gjøre å holde seg svevende lengst mulig.

Dagens Video er produsert og filmet av Ekstremsportveko's eget videoteam, den viser de viktigste hendelsene fra den aktuelle dagen.

Video: Paragliding fra Dagens Video Torsdag
Foto: Paraglidebilder fra Veko


Paragliding er å svevefly med skjerm, skjermen kan ligne på en fallskjerm, men det ville vært mere riktig å sammenligne den med en drake.

Henger i snorer

Man er festet under skjermen i liner. Når du er i luften sitter/henger du i disse linene. For å lette løper man med skjermen bak seg i nedoverbakke. Målet er å fange vinden i skjermen slik at man får oppdrift nok til å lette. Så kan man manøvrere seg inn i oppadgående luftstrømmer og stige mot himmelen.

Sveve lenge

Flinke paraglidere kan holde seg i luften i 7-8 timer, men det er veldig tungt, så det er vanlig å gi seg etter 3-4 timer.

Sikkerhet

Alle som flyr paragliding må ha tatt lappen på forhånd. Når du flyr kan du velge selv hvor mye hensyn du vil ta til sikkerheten. Sjansen du tar ligger mest i bedømmelsen av vindstyrke og retning fra der du skal ta av. Paraglidere flyr med nødfallskjerm og hjelm.

Ekstremsporveko, en møteplass

Natalie Espelid fra Haugesund(25) har hatt lappen i tre år.
-Jeg kommer hit til Ekstremsportveko for å fly og for å møte andre fra miljøet. Jeg flyr ikke så ofte som jeg skulle ønske, det er en tidkrevende sport. Men det er utrolig gøy!

Hangliding

Et alternativ til paragliding. Der man henger i snorer langt under skjermen når man flyr paragliding, så er man selve senteret når man flyr hangliding. Hanglidere har stativ og er stive vinger, og du holder i selve vingen og styrer den med direkte fysisk makt. Det skal mindre til for å gjøre feil og gå i bakken, og det er mindre effektiv oppdrift med hangliding enn paragliding.

Av Gunhild Sørensen, NRK Upunkt


Publisert 27.07.2004 10:15 - Oppdatert 02.06.2005 16:37


hvit pixel 1 x 1
petre_gronn_bakgrunn768
Hva ble spilt på P3?
Vi legger ut alle spillelistene på nettet.


hvit pixel 1 x 1
petremorgen til forside - endelig 325
Siste fra Petremorgen:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Are og Odin:
are og odin kysser forsideboks
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no