Her er du: NRK.no > NRK P3 > Ekstremsport
UPUNKT_HOVEDMENY_04_DEL1
EKSTREMSPORT HEAD
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Ekstremsportveko 2004
Ekstremsportveko: Fallskjerm
Som min tandeminstruktør sa det: på samme måte som du må hoppe ut av båten hvis du skal svømme, må du hoppe ut av flyet for å fly.

Video: Tandemhopp



Å hoppe tandem handler om en ting: tillit. Du må stole på at han du hopper med vet hva han gjør, du må stole på at utstyret holder, at skjermen virker som den skal, og du må stole på at kroppen din tåler å hoppe ut av et fly i 13000 fots høyde og rase mot bakken i 200 kilometer i timen.

45 sekunder jeg ikke ville vært foruten

Jeg har nå hoppa i fallskjerm for første gang, hoppa ut av et fly langt over bakken, og jeg har overlevd. Min første tanke når vi kom ned var at dette vil jeg gjøre igjen! 45 sekunder fritt fall. Utrolig frigjørende følelse.

Tandem for de som vil prøve

Tandem viser seg å være en grei måte å prøve fallskjerm på uten at det er så risikabelt. Eller komplisert. Jeg møtte opp på flyplassen, skrev under noen papirer, ble drillet i hva som skulle skje, fikk på meg utstyret, og så bar det inn i flyet. På vei opp satt jeg egentlig bare og gledet meg. Og tenkte gjennom skrekkscenario. Men uten at det ble et problem, for det virker så utrolig usannsynlig å skulle hoppe ut av flyet. På ordentlig.

Hoppet

Oppe i flyet satt alle og spøkte og lo. Når vi kom opp i riktig høyde ble dørene åpnet, og folk begynte å hoppe ut. Etterhvert ble det vår tur, og vi gikk mot åpningen. Under drillinga sa instruktøren min at det var mange som ikke husket de første sekundene av hoppet. Så jeg konsentrerte meg på å holde øynene åpne i det vi hoppet ut, men alikevell fikk jeg ikke med meg at vi tok en salto. Jeg så aldri flyet fra undersiden.

Skjermåpningen

Så fikk jeg et klapp på skuldra og kunne bevege armene mine fritt. Det var sterk vind, og ganske kaldt, men følelsen av fritt fall var utrolig herlig! Jeg lo til kameramannen som falt ved siden av oss, og kjente på luften som dro i armene mine. Hele tiden håpet jeg at det skulle vare, men plutselig kjente jeg et rykk, og alt ble stille rundt oss. Skjermen var åpnet og vi dalte sakte ned mot bakken. Instruktøren spøkte og lo, og lot meg styre skjermen. Jeg så bakken komme nærmere og nærmere, og gruet meg til at opplevelsen skulle være over

Landing

Til landingen hadde jeg fått beskjed om å holde bena godt opp så vi ikke skulle snuble, og det var mye lettere enn jeg hadde trodd. Vi landet mykt på bakken, og jeg kunne løse meg fra instruktøren. Turen var over, jeg var meget fornøyd, og ble egentlig utrolig gira på å gjøre det igjen og igjen og igjen...





Fallskjermhopp fra fly

Fallskjermhopping fra fly er en ekstrem sport som er forholdsvis lett tilgjengelig. For rundt 10.000 kan du ta et kurs som gir deg lappen, tillatelse til å hoppe. Du må være fylt 16 år for å kunne hoppe fallskjerm alene i Norge. Regelene er ganske strenge. Fullt utstyr koster ca 20.000 kroner, og etter det vil en flytur ligge på rundt 150 kroner fra fallskjermklubber med egen rullebane. Det utføres ca 65.000 hopp i norge hvert år, det er 3500 medlemmer i fallskjermseksjonen/Norges Luftsportsforbund. Og ca 20% av disse er kvinner.



Av Gunhild Sørensen, NRK Upunkt
Video av Benjamin Hjort


Publisert 27.08.2004 15:30 - Oppdatert 02.06.2005 16:37


hvit pixel 1 x 1
petre_gronn_bakgrunn768
Hva ble spilt på P3?
Vi legger ut alle spillelistene på nettet.


hvit pixel 1 x 1
petremorgen til forside - endelig 325
Siste fra Petremorgen:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Are og Odin:
are og odin kysser forsideboks
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no