skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner  Store Norske
Her er du: NRK.no > Underholdning > Store norske Sist oppdatert 17:06
Hva er Store Norske?
Komiteen
Historie
Nominerte - bannerlenke
Nett.TV
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 
Unionsoppløsningen 1905 - del 3:

Folkeavstemning, forhandlinger og krigsfare

Svenskene protesterte høylytt mot 7. juni-vedtaket som oppløste unionen mellom Norge og Sverige, og gav seg ikke uten forhandlinger. I forhandlingenes mest dramatiske dager var det tidvis fare for krig.

Publisert 10.11.2004 10:08. Oppdatert 11.11.2004 10:31.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Linda Eide / Per Kristian Johansen

For å gå med på unionsoppløsningen krevde svenskene folkeavstemning i Norge. 13. august 1905 møtte 85% av alle menn med stemmerett (kvinner hadde ikke stemmerett) frem for å svare ja eller nei på spørsmålet om de ville ha en unionsoppløsning. Flertallet for oppløsningen var overveldende. 368 208 stemte ja og bare 184 personer stemte mot.

Forhandlinger

Svenskene krevde også forhandlinger for å finne en måte å leve videre på etter skilsmissen. For den svenske Riksdagen var det viktig å tilfredstille den svenske opinionen som krevde oppreisning etter unionsbruddet. Forhandlingene gikk for seg i den svenske byen Karlstad i grensefylket Värmland.

Fra forhandlingene mellom Norge og Sverige i Karlstad i 1905. Norges statsminister Chr. Michelsen ses som nr. to fra høyre. Foto: Scanpix / Arkiv

Det vanskeligste kravet var at Norge måtte gå med på en demilitærisert sone langs riksgrensen i sør. I så fall måtte gamle og nye festninger rives. I tillegg ville Sverige ha en avtale som sikret at de svenske reinsamene kunne bruke begge sider av grensa. Andre krav gikk ut på å sikre transittrafikken og regulere vassdrag.

Fare for krig

Forhandlingene ble tidvis dramatiske, og varte fra 31. august til 23. september, og hadde et sammenbrudd fra 7. til 13. september. Mens forhandlingene var i den mest kritiske fasen, steg den militære spenningen. I Norge ble det mobilisert samtidig med at forhandlingene holdt frem etter pausen.

Men tross uenighet og debatt, ble avtalen godkjendt både av Stortinget og Riksdagen den 23. september, og slik fikk unionskonflikten en fredelig utgang.

Store Norske 10.11.04


Siste saker:

 
MER FRA STORE NORSKE
Store Norske om Store Norske
Radio
Historie 1905-2005
STORE NORSKE KRYSSORD

Kryssord

Er du glad i å løse kryssord? Prøv Store Norske-kryssordet.
SI DIN MENING
Si din mening!
Er de riktige kandidatene plukket ut? Hvem fortjener å vinne? Si din mening om Store Norske her.
10 SISTE STORE NORSKE
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no