skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner  Store Norske
Her er du: NRK.no > Underholdning > Store norske Sist oppdatert 17:06
Hva er Store Norske?
Komiteen
Historie
Nominerte - bannerlenke
Nett.TV
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 
Unionsoppløsningen 1905 - del 2:

Svenskenes reaksjon på 7. juni-vedtaket

Hvordan reagerte svenskene på at Christian Michelsens regjering oppløste unionen mellom Norge og Sverige i en nøye uttenkt bisetning til en bisetning? Og hvordan reagerte Kong Oscar, på å bli avsatt av det norske Storting?

Publisert 10.11.2004 09:27. Oppdatert 24.08.2005 14:05.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Linda Eide / Per Kristian Johansen

Ifølge Stortingets berømte beslutning av 7. juni var unionen oppløst gjennom et ensidig norsk vedtak. Arkitektene bak vedtaket var Christian Michelsen og hans regjering. Beslutningen ble i Sverige og i Europa oppfattet som revolusjonær, men Stortinget ga en rettslig begrunnelse for sin avgjørelse. Kjernen i det rettslige resonnementet var at kongemakten var trådt ut av funksjon.

Tok det svært tungt

Kong Oscar II anså seg selv som personifiseringen av unionen, og tok det svært tungt å bli avsatt av det norske stortinget. Foto: Scanpix
Kong Oscar II anså seg selv som personifiseringen av unionen, og tok det svært tungt å bli avsatt av det norske stortinget.

- Det svenske folket støttet opp om kongen sin, og viste sympati. Folk samlet seg og hyllet kongen, og de sendte sympatihilsninger til den aldrende monarken, forteller den svenske historikeren Torbjörn Nilsson.

Bernadottetilbudet

I Norge var Christian Michelsen og hans regjering klar over at kongens personlige prestisje sto på spill, og for at Kong Oscar II ikke skulle tape ansikt, kom de med det såkaldte Bernadottetilbudet. Det innebar at Kong Oscar kunne velge en fra sin egen slekt til ny konge i Norge. Meningen var at dette skulle dempe den spendte situasjonen, og vise de europeiske stormaktene at Norge ikke var fiendtlig innstilt til Sverige. Mens kongen tenkte, startet den norske regjeringen sonderinger etter en ny norsk konge, og Michelsen kastet øynene på prins Carl av Danmark som Norges nye konge.

Kong Oscar lot tilbudet henge i lufta, og svarte ikke før etter flere måneder. Det medførte at den norske regjeringens sonderinger i Danmark måtte holdes hemmelig.

Store Norske 09.11.04



Siste saker:

 
MER FRA STORE NORSKE
Store Norske om Store Norske
Radio
Historie 1905-2005
STORE NORSKE KRYSSORD

Kryssord

Er du glad i å løse kryssord? Prøv Store Norske-kryssordet.
SI DIN MENING
Si din mening!
Er de riktige kandidatene plukket ut? Hvem fortjener å vinne? Si din mening om Store Norske her.
10 SISTE STORE NORSKE
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no