Euro 2004  3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Euro 2004 Sist oppdatert 17:46

Portugal i ekstase, spansk fiasko

Hele Portugal jubler etter 1-0-seieren over Spania. Vertsnasjonen går til kvartfinale sammen med Hellas, mens Spania sensasjonelt er utslått av EM.

Publisert 20.06.2004 22:37. Oppdatert 20.06.2004 23:17.
SE OGSÅ:
ALT OM:

Spania - Portugal 0-1

I en høydramatisk avslutning av gruppe A ble innbytter Nuno Gomes den store helten med sin scoring etter 57 minutter.

Etter sensasjonelt å ha tapt åpningskampen mot Hellas (1-2), vinner Portugal gruppen med seks poeng etter seirer over Russland (2-0) og Spania.

Nuno Gomes ble den store helten som sendte Portugal til kvartfinalen. (Foto: Scanpix)

Selv med søndagens 1-2-tap mot Russland går Hellas videre med fire poeng. Hellas klarte uavgjort mot Spania (1-1), som også har fire poeng. Men det er Hellas som avanserer på målforskjell takket være flere scorede mål (fire mot Spanias to) i en utrolig jevn gruppe.

- Vi må være stolte av dette. Vi gjorde god jobb og vi er naturligvis glade for å være i kvartfinalen, sa kaptein Luis Figo.

Presset på oss spillerne var enormt og vi lot oss prege av det, sa Figo, som ble byttet ut til fordel for en mer defensivt anlagt spiller mot slutten av kampen.

Magisk innbytte

Nuno Gomes ser at skuddet hans går i mål. (Foto: Scanpix)

Portugal åpnet aggressivt og hadde ballen mest de første 45 minuttene i Lisboa. Men mannskapet til Luiz Felipe Scolari slet med å komme til de klare målsjansene.

Spania satset stort sett på kontringer, men heller ikke de kom til de klare sjansene i skjebnekampen mellom nabolandene.

Miguel hadde den første store sjansen etter 21 minutter, men Spanias keeper Iker Casillas vartet opp med en akrobatisk redning.

Manchester United-helt Cristiano Ronaldo spilte glimrende for Portugal og var nærmest scoring på Estadio da Luz med en heading like før pause.

Da kampen var i ferd med å bli kjedelig, dukket innbytter Nuno Gomes opp etter 57 minutter. Han tok imot et oppspill med ryggen mot mål, holdt på ballen, vendte og sendte av gårde et skudd fra rundt 20 meter som snek seg ned i hjørnet bak Casillas til ellevill jubel for hjemmefansen og trenerbenken til Portugal. Nuno Gomes kom inn for Pauleta i pausen.

Store sjanser

Spanias Helguera fortviler etter av fiaskoen er et faktum. (Foto: Scanpix)
Nå var det plutselig Spania som var ute av EM. Spanias største stjerne, Raul, holdt på å svare umiddelbart. Like etter hadde unggutten Fernando Torres et forsøk i stolpen.

Spania trykket på mens portugiserne la seg bakpå. Portugal levde farlig med blant annet redning på strek og spansk forsøk i tverrligger kvarteret før slutt. Men dette skulle bli en nitrist kveld for spanierne, på forhånd regnet som en av EMs største favoritter. I sluttminuttene hadde Portugal noen eventyrlige sjanser til å øke ledelsen, men det spilte ingen rolle søndag.

Festen er i gang i Portugal, som vant gruppen og møter toeren i gruppe B i kvartfinale torsdag.

- Akkurat nå er vi klare for neste etappe. Vi kan ikke tenke lenger enn det, sa Portugals brasilianske trener, Luiz Felipe Scolari.